23948sdkhjf

Snabblyft med kompakt kran

En enda man räcker för att få Mighty Tiny redo för ett lyft – ett knapptryck så ställer kranen upp sig själv och det går lika snabbt att packa ihop den igen. – Det är en taxilift!

Mighty Tiny heter den, Spierings kran SK 1265-AT6 med 60 meters jib, en Euro6 -maskin som döpts efter grundaren Leo Spierings fru Tiny, som dog för drygt tio år sedan när kranen höll på att utvecklas.


– Han ville hedra sin hustru, säger Jeroen Kerkhoff, säljare och marknadsförare på Spierings Mobile Cranes.


Kranen han visar ska vara en effektiv och snabb maskin som lämpar sig för allehanda lyftuppdrag. Jeroen Kerkhoff lyfter särskilt fram kranens snabbhet, den kan köras i 83 kilometer i timmen men det är vid uppställningen det verkligen går undan.


– Det räcker med en man, trycker man på en knapp sker allt automatiskt, säger Jeroen Kerkhoff.


Knapptrycket initierar ett automatiskt program som reser kranen på cirka elva minuter, det tar därför högst 15-20 minuter att bli klar att lyfta. En klar fördel, anser Jeroen Kerkhoff.


– Man vill inte stå och vänta på att kranen blir klar.


Ett typiskt uppdrag för en Spieringkran är att snabbt etablera ekipaget, skyndsamt utföra lyftet och sedan kvickt packa hop och dra iväg.


– Det är en taxilift!


En annan fördel är, enligt tillverkaren, att kranen – till skillnad från teleskopiska kranar- inte kräver utrymme åt sidan när den fälls ut.


– Det passar särskilt bra i stadskärnor eller när det är trångt.


Visningsexemplaret är företagets första Euro6-kran i Sverige, och den andra som tillverkats över huvudtaget.


Spierings grundades 1987 i Nederländerna. Först ut var en treaxlig lastbilsmonterad kran signerad grundaren Leo Spiering, i dag har företaget ett stort sortiment med kranar på 26-85 ton och 4-7 axlar, där den största kan lyfta 18 ton.


– De är tänkta för byggbranchen eller den kemiska industrin, säger Jeroen Kerkhoff, som hävdar att företagets kranar är det mest effektiva valet för närmare 75-80 procent av alla lyftjobb.


– Eftersom de är kompakta och lätta att ställa upp görs jobbet snabbare.


Det var tredje gången Spierings ställde ut på Maskinexpo, företaget har sålt kranar i Sverige i tre-fyra år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062