23948sdkhjf

Vinst för Maserfrakt

Maserfrakt levererade en vinst 2014 och har under våren kammat hem objekt för totalt 100 miljoner kronor. Objekten är mindre än tidigare, å andra sidan är de fler. – Jag är väldigt nöjd med vårt resultat, säger vd Arne Helmersson.


Maserfrakt Anläggning har under våren kammat hem kontrakt för uppåt 100 miljoner kronor i regionen Dalarna/Gästrikland.


De riktigt stora objekten på 25-30 miljoner har uteblivit, men det är snarare att betrakta som en återgång till det normala, hävdar vd Arne Helmersson.


– Vi har varit lite ”bortskämda” i Borlänge/Falunområdet, med stora köpcentrum och skid VM i Falun.


– Nu blir det som vanligt igen, vi är vana att gå på de mindre objekten, det är inga konstigheter.


Vårens skörd innebär många men mindre objekt, i snitt är storleken 0,5-1 miljon och Arne Helmersson konstaterar att prisbilden blir lite annorlunda när det handlar om många små i stället för få stora objekt.


– Det krävs en annan typ av resurser och personal.


Falun/Borlänge har länge stått för huvudinflödet av jobb, nu har det lugnat sig lite på den fronten men marknaden har i stället vaknat till liv i Gästrikland, även i norra Dalarna har det blivit fler jobb för Maserfrakt.


Bland de lite större kan nämnas att Maserfrakt till exempel ska bygga dammar och transportera material i Garpenberg, utföra fiberarbeten i Dalarna, vägobjekt väntar bland annat i Fors (riksväg 68), på Vasaloppsvägen och i Älvdalen (väg 1033/1037), i Uppsala ska man utföra maskinarbeten på järnväg, kraftverket i Lima ska förstärkas och ett antal asfalt- och porfyrtransporter ska utföras i Mellansverige.


Utöver de nya objekten har Maserfrakt också erhållit och förnyat ett 20-tal större årsavtal inom anläggning och industri.


– Vi har omförhandlat avtalen med de stora riksbyggarna, vi får se vad det leder till men det är ju stora avtal, kommenterar Arne Helmersson.


Företaget har också omförhandlat ett driftsområde i Älvdalen, ett faktum värt att nämna efter rabaldret 2014 – Maserfrakt valde då att avstå från ett annat driftsområde med hänvisning till att betalningen var för dålig.


– Det blev ju en otrolig respons av Entreprenadsverige – från Skåne till norra Norrland, säger Arne Helmersson.


Företaget fortsatte dock att sköta de åtta driftsområden man redan hade kontrakt på.


– Nu har vi fått en nivå vi kan acceptera.


Maserfraktkoncernen, med Maserfrakt Anläggning och Maserfrakt Distribution, har 278 delägarföretag (varav 230 är anläggningsföretag). Verksamheten bedrivs på elva orter och företaget sysselsätter över 2 000 personer.


Den totala omsättningen 2014 blev 1,7 miljarder kronor, varav anläggningssidan står för 943 miljoner.


– Vi vill inte öka omsättningen till vilket pris som helst, det viktigaste är att våra delägare får en bra ekonomi, kommenterar Arne Helmersson.


Han gläds dock åt att koncernen levererade en vinst på elva miljoner kronor 2014.


– Det har varit tufft för många bil- och maskinförmedlingar på sistone, jag är väldigt nöjd med vårt resultat, vi har under fem års tid klättrat allt högre.


Han tror att en av framgångsfaktorerna är det faktum att Maserfrakt inte bara förmedlar bilar och maskiner, utan säljer en helhet som till exempel material från egna täkter.


Att gå med vinst är inget krav, men ger koncernen den stabilitet delägarna behöver hävdar han.


– Det viktigaste är inte att Maserfrakt går bra, utan att delägarna har det bra. Men de behöver ett starkt Maserfrakt och då kan vi inte sikta på ett nollresultat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062