23948sdkhjf

Sandvik siktar på återvinning

En bra maskin kan alltid bli bättre om man utrustar den smart, tipsar Sandvik, som också utlovar ett ökat fokus på återvinning. – Vi har inte varit så aktiva i det kundsegmentet tidigare.

Sandvik har sedan ifjol försökt ta ett samlat grepp på sin distribution.


– Vi säljer direkt från fabrik och inte via återförsäljare, säger Sven-Henrik Norman, säljchef för Norden och Baltikum på Sandvik Mining and Construction


Sortimentet är detsamma, men kanske kommer fokus att skifta en aning. Sven-Henrik Norman förutspår till exempel att återvinning kommer att öka i betydelse.


– Vi kommer satsa mer på återvinning av asfalt och betong, vi har inte varit så aktiva i det kundsegmentet tidigare.


Ett exempel på den nya inriktningen fanns att beskåda på Maskinexpo. Grovsorteringsverket QE440 lanserades i fjol och kan användas för återvinning, jordsortering, grovsortering av bergmassor och schaktmassor etcetera.


– Den är stor, med en rejäl sikt på tio kvadratmeter och hög kapacitet på upp till 900 ton i timmen, säger Sven-Henrik Norman.


Sorteraren ska kunna leverera ett mycket exakt material även om den matas av stora krossar, lovar Sandvik. Den ska klara att sortera ett blandat avfallsmaterial och det uppges finnas siktmedia för många olika typer av applikationer.


En annan finess är att utlastningstransportören och inmatningstransportören är lika breda.


– Om en är smalare stryps inflödet och det blir ett större slitage, säger Sven-Henrik Norman.


Han tillägger att sikten är ställbar i höjd och kan anpassas efter den kapacitet som efterfrågas.


– Alla entreprenörer som arbetar med krossning, återvinning eller jordtillverkning bör kunna ha nytta av maskinen.


Att köpa en bra maskin är en utmärkt början, men för att maximera prestationen finns mycket mer att göra tipsar Timo Råstrander, som arbetar med slitskydd och siktmedia på Sandvik.


– Det finns många val att ta ställning till.


Att fundera på hur maskinen bör utrustas kan vara avgörande för hur produktiv den blir. Vilket siktmedia passar bäst? Vilken typ av slitskydd krävs på den plats där den ska arbeta?


– Man kan till exempel klä maskinen i gummi för att skydda den, man får också fundera på vad maskinen ska göra – ska den arbeta i kalksten eller granit?


Rätt beslut kan minska miljöpåverkan och öka maskinens livslängd.


– Man måste fundera på såna saker redan innan man väljer maskin, utrusta den så att den är anpassad för det den ska användas till, man kan också tänka på hur det ska fungera bäst med service.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079