23948sdkhjf

EU-stöd till Inlandsbanan

EU har lämnat klartecken till att medfinansiera en fortsatt upprustning av Inlandsbanan. Därmed kan arbetet med att förbättra bärigheten mellan Brånan och Brunflo genomföras sommaren 2016.
Strax före midsommar beviljades Inlandsbanan AB medel ur den regionala strukturfonden Mellannorrland. Stödet ska tillsammans med motfinansiering av staten användas för att under sommaren 2016 höja bärigheten på sträckan Brånan-Brunflo till svensk standard 22,5 ton.

Detta är den andra etappen av en bärighetshöjning som inleddes 2014 med etappen Sveg-Brånan.

När arbetet genomförts innebär det att en flaskhals på cirka 16 mil med lägre bärighet byggts bort. Hösten 2016 kommer därmed godståg med axeltryck på 22,5 ton att kunna köra hela vägen mellan Mora och Arvidsjaur, vilket utgör ungefär 80 mil av Inlandsbanans sammanlagt 110 mil långa sträckning.

För Inlandsbanan innebär bärighetshöjningen bland annat en ökning av lastkapaciteten med ungefär 20 procent per godståg, vilket bedöms förbättra Inlandsbanans konkurrenskraft, och därmed bidra till EU:s mål om minskade utsläpp av växthusgaser och till en minskad användning av fossila bränslen.

Redan nu är ambitionen att hitta de medel som krävs för att även höja bärigheten på den återstående sträckan Arvidsjaur-Gällivare som 2012 höjdes från 16 ton till 20 ton.

Avsikten är att genom sociala krav vid kommande upphandling ge lokala arbetslösa anställning och en väg tillbaka in i arbetslivet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078