23948sdkhjf

Kladdfria fraktioner

Allu lät sig inspireras av de mindre skoporna och utlovar nu att även de större ska klara kladd på ett nytt och bättre sätt. Ställbara fraktioner ska dessutom göra skopan mer användbar.



Allu Sveriges nya skopa DN317TS ska vara ta sig an kladdiga material på ett nytt och bättre sätt.


– Det unika är att skopan har ställbar fraktion mellan två bestämda fraktioner, säger Magnus Eriksson.


Att byta fraktion ska ske enkelt, genom att flytta toppgallerstagen, och tanken är att göra skopan mer användbar.


– Kunderna har efterfrågat det, om man först gör matjord i 0-16 och sedan ska göra ett grövre bärlager är det bra om man bara kan ställa upp skopan och fortsätta i stället för att byta.


Skopan som visades på Maskinexpo kan ställas in på 0-16 eller 0-32, i serien finns också modeller med värdena 0-25/0-50 samt 0-35/0-70.


– Den är helt ny, skopan vi har i montern är den första vi levererat, säger Magnus Eriksson.


TS-serien, där TS står för top screen, är en helt ny produkt. Idén kom från Allus lättare utbud, DL-serien skopor för mindre maskiner.


– Vi märkte att sorteringsprincipen funkade bra, inte minst i kladdiga material, och tänkte att vi måste ta detta till de större skoporna också.


Världspremiären skedde på Intermat i våras och hittills har Allu sålt fem skopor i Sverige.


– Den passar bra för jordsortering, att återställa rörgravar med mera, säger Magnus Eriksson.


Han tror att skopan kan komma väl till pass i många sammanhang.


– Om man till exempel fått ett lite för grovt material kan man snabbt och enkelt mala ner det, det passar inte lika bra om man ska behandla miljoner ton.


Skoporna finns i totalt sju storlekar och ska sättas på grävmaskiner på 16-45 ton eller hjullastare på 7-30 ton. De går att få med två olika sorters tänder: standardtänderna passar för att sortera jord och de yxformade ska användas när man till exempel behöver krossa bark eller biobränsle. Slitdelarna är utbytbara och trumman uppges vara enkelt konstruerad, hållbar och servicevänlig.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126