23948sdkhjf

Mer gjort för mindre soppa

Högre produktivitet, ökad komfort och förbättrad säkerhet utlovas i Case nya serie bandgrävare i storlekar från 25 till 40 ton. Som extra bonus kombineras det med sänkt bränsleförbrukning.
När Case nu efter hand ersätter de gamla bandgrävarna i C-serien börjar förnyelsen i storleksintervallet 25-40 ton. En anledning är att den nya D-serien byggt på sig en hel del muskler jämfört med sina företrädare. Och då är det en fördel om maskinerna är tillräckligt stora för att kunna dra nytta av den extra vikten – cirka ett till fyra ton – och det mer stryktåliga utförandet.

– Med den ökade tyngden och det oömma utförandet har både brytkraft och lyftkapacitet förbättrats och det passar bra på tunga infrastrukturjobb och i bergtäkter. Med de nya steg IV-motorerna från Isuzu är bränsleförbrukningen dessutom extremt låg. De nya modellerna hanterar ungefär tolv procent mer material med samma bränslevolym som föregångarna behövde, säger produktchefen Antonio Strati.

Den nya serien introducerades på Intermat och består av fyra modeller som Antonio Strati beskriver som helt nya produkter. Det handlar alltså inte om en uppgradering av de maskiner som ska ersättas. Tanken är att den nya generationen bandgrävare efter hand ska ta över även i större och mindre viktklasser.

– Till att börja med klarar de nya motorerna steg IV-kraven utan behov av dieselpartikelfilter. Det räcker med underhållsfritt SCR (selektiv katalytisk reduktion) tillsammans med en riktigt låg Adblueförbrukning. Adblue behöver bara fyllas på vid var femte bränslepåfyllning. Den valda tekniken resulterar i låg bränsleförbrukning och låga underhållskostnader, lovar Antonio Strati.

– Väl så viktigt är det intelligenta hydraulsystemet med elektroniskt styrda hydraulpumpar med större ventiler, vilket dels ger möjlighet att öka flödet, och dels kontinuerligt reglerar flödet så att maskinen hela tiden arbetar med rätt kraft just där den behövs. Tre arbetsmoden kan också ställas in: precision, optimalt förhållande mellan produktivitet och bränsle samt extra kraft, säger Antonio Strati.

Den trycksatta och stötdämpande hytten är klassad enligt fops/rops II och beskrivs som en av de största på marknaden. Möjligheterna att ställa in säte och reglage ska underlätta för allt typer av förare som också utlovas en miljö med mycket små störningar i form av buller och vibrationer. Servicepunkterna är lättåtkomliga från marknivå eller med stöd från stabila räcken.

På skärmen i hytten kan föraren hålla koll på maskin och omgivning genom bland annat bilder från backkameran och ett flöde av värdefulla data som bränsleförbrukning, serviceinformation och maskindiagnostik.

För den som vill lysa upp sin omgivning under de mörka timmarna finns kompletta paket med led-lampor. Även färdlarm kan fabriksmonteras.

Företagets telematiksystem Site Watch kan givetvis också installeras och ger då även stöldskydd.

Den svenska generalagenten Maskinia räknar med att de första modellerna kommer till Sverige i sommar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078