23948sdkhjf

Vinnande samarbete för fler förare

Ett samarbete mellan Kvinnerstagymnasiet i Örebro och maskinleverantörer ska lyfta den framtida rekryteringen till maskinförare. – Det här är en win-win situation, säger Jörg Miethke, vd för Liebherr Sverige.

Bygg- och anläggningsprogrammet på Kvinnerstagymnasiet har ingått ett samarbetsavtal med Liebherr, Engcon, SVAB och Scanlaser. Bläcket på kontraktet hade knappt hunnit torka när Leveranstidningen Entreprenad dyker upp i Liebherrs monter på Maskinexpo där David Ohlsson, lärare i verkstadsteknik, och Johan Hedström, programansvarig på Kvinnerstagymnasiet, strålar ikapp.


– Det känns fantastiskt spännande att få den här chansen, ett samarbete som blir något banbrytande inom svenskt 
utbildningsväsen och en kompass för hur man kan samverka för kvalitativ utbildning i en tid då pengar är bristvara, säger David Ohlsson.

Bakgrunden till samarbetet är att branschen skriker efter maskinförare, sam­tidigt som flera maskinförarutbildningar runt om i landet tvingas lägga ner eftersom utbildningarna är dyra och elevpengen låg.


David Ohlsson ville se en satsning som både lockar ungdomar till branschen och höjer utbildningsnivån. Kontakt togs med flera maskinleverantörer för att gemensamt hitta en lösning. Det visade sig att branschen var intresserad, både av att få fler maskinförare och av att verkstadsdelen i utbildningen utvecklas.


– De har stor nytta av att elevernas förkunskaper förbättras och av att de är ännu bättre förberedda för arbetslivet, säger Johan Hedström.


Projektet drar igång i januari-februari 2016 och kommer att sträcka sig fram till juni månad samma år.


Jörg Miethke, vd för Liebherr Sverige, är odelat positiv till initiativet.
– Det här är en win-win situation.


Liebherr lånar ut en ny A914 Compact hjulgrävare. SVAB bidrar med styrsystemet och Engcon lånar ut en tiltrotator. Maskinen kommer, enligt nuvarande planer, att användas av de elever i årskurs två som valt fordonsreparation som fördjupningskurs. Avsikten är dock att samtliga elever med inriktning anläggningsfordon ska få demoköra maskinen när den är färdigutrustad.


Eleverna kommer själva att montera all utrustning, anpassad till den svenska marknaden, under ledning av David Ohlsson. De ska exempelvis dra el och lära sig slangtillverkning.


– Detta kommer att öka motivationen och ge en större förståelse för hur allt hänger ihop. Det blir ett bättre lärande, säger David Ohlsson.


Kvinnerstagymnasiet samarbetar sedan tidigare med Engströms Entreprenadmaskiner AB i Örebro. Skolan har etablerat en filial på Truckstop där eleverna har fri nyttjanderätt till Scanlasers simulatorer. Med start i höst tar Engströms därutöver emot mellan 10 och 13 gymnasiala lärlingar som under en särskilt tillsatt handledare erbjuds utbildning på företaget.


Delar av undervisningen sker i Truckstops lokaler där den senaste tekniken inom maskinstyrning finns. Vid sidan av simulatorsatsningen utrustar till 
exempel Scanlaser en av skolans maskiner med maskinstyrning och uppdaterad programvara.

Det treåriga bygg- och anläggningsprogrammet på Kvinnerstagymnasiet skiljer sig, enligt David Ohlsson, en del från andra utbildningar. Om en elev visar sig vara riktigt duktig på att köra exempelvis en grävmaskin finns inget som hindrar att personen får lära sig köra fler maskintyper, till exempel en väghyvel.


– Elever som går vår utbildning är 
redan nu erkänt duktiga i branschen, 
betonar han.

Nya maskiner ska ytterligare förbättra utbildningen, många diskussioner kommer att handla om ergonomi och hur man förebygger skador. Även underhåll av maskin och utrustning kommer att ingå i kursen, till exempel kommer man att ta upp varför en maskin kan fatta eld.


Med undantag av en handfull maskiner anges åldern på resterande del av utbildningens maskiner till mellan åtta och tio år.


– Det snackas fortfarande om skolans ”nya” L90, som är tio år gammal, ler 
David Ohlsson.

Med den nya maskinen ska eleverna kunna fördjupa sig i den senaste tekniken.


– Kvinnerstagymnasiet är den skola som är mest framåt i hela Europa och det här projektet är något helt nytt, hävdar David Ohlsson.


Vad ser era samarbetspartners för fördelar med projektet?
Johan Hedström har svaret.
– De får nya maskinister!



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078