23948sdkhjf

Billigare och renare med träpulver

Minskade utsläpp och sänkt produktionskostnad utlovas när Skanska nu konverterar asfaltverket i Upplands Väsby från att eldas med gasol till träpulver.
Taget mellan tummen och pekfingret använder ett asfaltverk mellan 500 och 1 000 kubikmeter olja per år. Primärt används fossila bränslen, men jakten på alternativ blir allt mer intensiv. För Skanskas del har man bland annat konverterat asfaltverket i Önnestad från gasoleldning till eldning med träpulver. Resultatet är så pass lyckat att företaget nu i höst gör motsvarande konvertering av sitt verk i Vällsta i Upplands Väsby. Tanken är att verket ska stå klart för att köra på träpulver när produktionen startar säsongen 2016.

– Detta är en viktig del i vår miljösatsning och vår strävan att minska vårt CO2-fotspår, säger Magnus Åkehag, anläggningschef på Skanska Asfalt och Betong.

Det asfaltverk som nu ska byggas om har en kapacitet på 270 ton färdig asfalt per timme. Verket beräknas använda ungefär 15 GWh bränsle per år, bland annat för torkning och uppvärmning av ballast. Nu ersätts gasoltekniken med utrustning som är designad för att köras på rent träpulver, utan stödeldning. Leverantör är Petro Bio som också medverkade när Önnestads-verket byggdes om.

– Efter det mycket framgångsrika första projektet med träpulverkonvertering i Önnestad ser vi fram mot att fortsätta arbetet med Skanska, säger Bengt Attebo, försäljningschef på Petro Bio.

Jonas Lindberg, produktionschef på Skanska Asfalt och Betong, konstaterar dock att det finns fler fördelar.

– Träpulver är ett förnybart bränsle, men det är inte bara en bra affär för miljön, det har också ett lägre pris än gasol vilket gör det till en bra affär även för plånboken, betonar han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078