23948sdkhjf

Atlas Copco går till sjöss

En order från Lundin Norway på hydrauldragare innebär något av ett genombrott för Atlas Copco Tools inom det relativt nystartade offshoresegmentet.
Avtalet är det hittills största i den satsning på offshoreindustrin som Atlas Copco Tools introducerade för ett år sedan på branschmässan Offshore Northern Seas i Stavanger tillsammans med KNM Hydraulik som är ett certifierat Atlas Copco Bolting Solution Centre.

– Vi ser det här avtalet som ett viktigt steg i vår satsning på offshoreindustrin. Det är ett viktigt genombrott för oss. Vi levererar monteringsverktyg till offshoreindustrin sedan tidigare, men detta avtal är en milstolpe i vårt arbete inom den här branschen, säger Per Arne Martinsen, Country Manager för Atlas Copco Tools Norway.

Med bas i just Stavanger säljer och hyr KNM Hydraulikk ut monteringsverktyg för bultförband samt utbildar montörer – allt reglerat med krav som är mycket höga. Bland annat krävs personlig certifiering för alla som jobbar med detta.

Nu har NKM Hydraulikk och Lundin Norway tecknat ett ramavtal om hydrauliska momentverktyg från Atlas Copco Tools – inklusive utbildning och support – till underhåll av flänsförband i gas- och oljeledningarna på en plattform på det nya Edvard Grieg-fältet i Nordsjön.

Just flänsförbanden är kritiska ur säkerhetssynpunkt. De ses regelbundet över eftersom minsta lilla läcka kan få förödande konsekvenser. Rätt förspänning på bultarna och packningens kondition är helt avgörande för tätheten.

Montören läser av rätt förspänning i en tabell och ställer in motsvarande åtdragningsmoment genom att reglera trycket i verktygets hydraulpump. Två metoder används för att uppnå rätt förspänning; dragning och sträckning. Atlas Copco Tools levererar verktyg för båda.

Vid större underhållsstopp hyr dessutom Lundin Norway in extra utrustning samt personal från KNM Hydraulikk och dess samarbetspartner Safe Ocean Service.

Edvard Grieg är ett fält i den centrala delen av Nordsjön med Lundin Norway som operatör. Plattformen är en produktions- och bostadsplattform med beräknad produktionsstart under årets sista kvartal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109