23948sdkhjf

EU-stöd kan minska utsläpp längs Inlandsbanan

Inlandsbanan vill hitta ett mer miljöanpassat alternativ till den fossila diesel som i dag driver de lok som trafikerar banan. Nu har företaget beviljats EU-medel till en förstudie för att se på möjligheterna att i stället använda förnybart bränsle.
Då Inlandsbanan inte är elektrifierad återstår i dag egentligen bara att använda dieseldrivna lokomotiv. Ambitionen är dock att begränsa klimatpåverkan i företagets egna transportupplägg. Ett sätt skulle kunna vara att ersätta den fossila dieseln med RME. Det är ett biobränsle som framställs av raps, och som i ett livscykelperspektiv minskar växthusgasutsläppen med mer än 60 procent, enligt Inlandsbanan.

Företaget saknar dock studier som visar hur den motortyp som företagets lok använder klarar ett skifte från vanlig diesel till förnybar RME.

Med stöd från EU görs nu, under den varma delen av året, en förstudie, med målsättningen att en gång för alla slå fast om ett utbyte till RME över huvud taget är möjligt.

Förhoppningen är att den aviserade omställningen till ett mer miljöanpassat bränsle ska ge konkurrensfördelar genom att transportköparnas möjligheter att nå upp till egna miljömål förbättras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078