23948sdkhjf

Grävare och kranar under samma tak

1 april nästa år ringer förmodligen klockorna för Kobelco Construction Machinery och Kobelco Cranes. Företagen som tillverkar grävmaskiner respektive kranar ingår i Kobe Steel-koncernen där man nu bestämt sig för att i varje fall överväga ett samgående.
Även om koncernledningen uttrycker sig mycket försiktigt talar det mesta för att de två verkligen blir ett. 1 april 2016 är då ett troligt datum eftersom koncernen arbetar efter ett brutet räkenskapsår som avslutas 31 mars.

Koncernledningen förutser ökad efterfrågan på sina produkter och räknar med att en sammanslagning kommer att resultera i samordningsvinster längs hela kedjan från forskning och utveckling, via inköp till produktion, försäljning och eftermarknad. Bedömningen är att den nya strategin ska

stärka konkurrenskraften och bidra till ökade marknadsandelar globalt.

I praktiken innebär förändringen en återgång till det som en gång var. Kobelco Construction Machinery bildades 1999 och inledde ett samarbete med CNH-koncernen 2002, vilket starkt bidrog till att kranverksamheten avknoppades i ett eget bolag 2004.

När samarbetet med CNH ändrade karaktär var det än en gång dags att se över den framtida strukturen. Båda företagen har valt en global tillväxtstrategi, vilket också var den inriktning som slogs fast i koncernens affärsplan från oktober 2013. Inte minst handlar det om att stärka aktiviteterna på utvalda nyckelmarknader med förväntad tillväxt.

I slutet av förra året beslöts exempelvis att förstärka den internationella närvaron med en grävmaskinsfabrik i USA som beräknas kunna påbörja serieproduktion av 20-tonsgrävare i januari nästa år efter investeringar på i storleksordningen 350 miljoner kronor. Kortare ledtider, effektivare distribution och inte minst en avlastning av den nuvarande Hiroshima Itsukaichi-fabriken är en del av de förbättringar som företaget lyfter fram.

Tanken är att inledningsvis dimensionera fabriken för ungefär 1 800 enheter per år, men också förbereda för snabbproduktionsuppgång om så krävs. Därutöver aviseras etableringar i bland annat Indien och Mellanöstern.

De båda maskintillverkande företagen omsätter i dag tillsammans motsvarande strax under 30 miljarder kronor, vilket utgör ungefär en femtedel av koncernens sammanlagda försäljning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064