23948sdkhjf

Alimak satsar på kranhissar

Alimak och Manitowoc gör en gemensam satsning för att utveckla, tillverka och distribuera kranhissar. Tanken är att de nya lösningarna ska finnas tillgängliga i början på 2016.
Hälso- och säkerhetskraven blir allt hårdare och de nya kranhissarna som i första hand är tänkta för Manitowoc-bolaget Potain har tagits fram för att bland annat möta den senaste lagstiftningen i Frankrike. Där krävs i dag hiss för kranförare som behöver klättra mer än 60 meter till förarhytten. 2017 skärps kraven ytterligare genom att gränsen för hiss sänks till 30 meter.

– Ökade krav på hälsa och säkerhet gällande vertikala transportlösningar är en av de globala trender vi ser i både mogna marknader och i utvecklingsmarknader. De nya kranhissarna ger säker och snabb tillgång till operatörshytterna och är ytterligare ett exempel på vår strategi att bredda vår produktportfölj och service till olika industrier och tillämpningsområden, säger Tormod Gunleiksrud, vd och koncernchef för Alimak Group.

Två typer av kranhissar med en transporthastighet som anges till 24 meter per minut har redan tagits fram avsedda för Potains tornkranar. Dels handlar det om standardiserade operatörshissar som fästs utanpå kranmasten, dels om en speciallösning som monteras i själva kranmasten. Fördelen med den lösningen är att den inte krånglar till vare sig förvaring, etablering eller transport.

Kranhissarna kan installeras direkt i fabriksnya kranar eller i efterhand såväl i verkstad som på arbetsplatsen.

Manitowocs produktchef Alexandre Chanteclair ser stora fördelar med de nya kranhissarna – både med avseende på produktivitet och arbetsmiljö.

– Entreprenörer fäster stor vikt vid ergonomi och utmanas ständigt av krav på allt kortare byggtider. Därför är det viktigare än någonsin att kranförarna kan arbeta med en optimal koncentrationsnivå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08