23948sdkhjf

100 år med tung tillverkning

I april var det 100 år sedan Lokomo inledde verksamheten i Tammerfors. Det som började med tillverkning av ånglok har dock förändrats i grunden, numer fungerar lokalerna som Metsos kompetenscentrum för mobil kross- och siktutrustning.
Tammerfors har en mångårig historia som industristad. För 100 år sedan fanns här till och med två tillverkare av ånglok, Lokomo och Tampella. Båda företagen gled dessutom efter hand över i att även tillverka utrustning för bearbetning av berg. Ett av Tampellas varumärken var exempelvis Tamrock som i dag utgör en väsentlig del i Sandviks gruv- och anläggningsverksamhet.

För Lokomo dröjde det inte många år efter etableringen innan företaget började tillverka krossar. En stor fördel i arbetet var att det inom koncernen fanns ett gjuteri som svarade för vitala delar av de tunga komponenter som behövdes vid tillverkningen.

Genom åren har en uppsjö av vitt skilda produkter lämnat fabriksgolvet. Där finns bland annat vältar, väghyvlar och mobilkranar för bygg- och anläggningssektorn. Skogsmaskiner har varit en helt annan gren för att inte tala om kyrkklockor. Till och med ett par dykarklockor till ryska staten hann det bli innan krossar och siktar tog över för gott.

– Lokomos 100-åriga historia visar på en förmåga att anpassa verksamhet och nytänkande till de skiftande behoven under ett helt sekel. Ett lysande exempel på detta är utvecklingen till ett globalt, tungt vägande kompetenscentrum för krossteknologi i dagens Metso, säger koncernchefen Matti Kähkönen.

I dag sysselsätter Tammerforsfabriken ungefär 700 personer för tillverkning av mobila krossverk. Produkterna har tillverkats i ungefär 30 år och hittills har, enligt företaget, mer än 7 000 enheter hittat köpare runt om i världen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11