23948sdkhjf

Statsstöd till maskinutveckling

Betydande minskningar av bränsleförbrukning, utsläpp och total ägandekostnad i kombination med högre produktivitet. Det är målen när Volvo Construction Equipment nu får 59 miljoner kronor i statligt stöd för att utveckla ny elfordonsteknik för entreprenadmaskiner.
Minskad miljöbelastning och ökad produktivitet står högt på de flesta prioriteringslistor – inte minst bland de företag som är involverade i anläggningssektorn som leverantör eller utförare. Volvo CE har redan hunnit en bit på väg i utvecklingsarbetet liksom Skanska och dessa företag satsar tillsammans med Energimyndigheten sammanlagt 203 miljoner kronor i ett projekt som ska leda till att nyutvecklade, mer miljöanpassade maskiner ska kunna tas i bruk av den svenska byggjätten redan år 2017. Tanken är att maskinerna ska få visa vad de går för i Skanskas berganläggningar.

– Det här projektet innebär att vi är delaktiga i att utveckla långsiktigt hållbara tekniska lösningar för vår bransch. Under de närmaste åren ser vi fram emot att arbeta i nära samverkan med Volvo för att hitta de bästa lösningarna för framtiden. Projektet kan leda till stora förbättringar på arbetsplatserna i framtiden, säger Gustaf Werner, regionchef för Skanskas bergmaterialverksamhet.

Volvo står för 129 miljoner kronor , Skanska för nio miljoner kronor och Energimyndigheten för 65 miljoner kronor, varav sammanlagt sex miljoner kronor går till Linköpings Universitet och Mälardalens Högskola som också medverkar i projektet som ska vara avslutat år 2018.

De tekniker som är tänkta att användas i projektet är redan kända av Volvo, och avsikten är att vidareutveckla koncepten och helst bevisa att de också fungerar industriellt.

Anders P Larsson, vice vd och teknisk chef i Volvo CE, ser med stor glädje fram mot samarbetet med förhoppningen att det till och med kan leda ill att hela anläggningsbranschen förändras.

– Den här typen av samarbete mellan Volvo CE, kunder, myndigheter och akademiska partners gör det möjligt för oss att investera i nya tekniker och utveckla lösningar som både är relevanta för våra kunder och klarar att möta de framtida utmaningarna, säger Anders P Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066