23948sdkhjf

Schweizare bygger Stockholmstunnel

Den närmare fyra kilometer långa Johannelundstunneln, som ingår i Förbifart Stockholm, har banat väg för ytterligare ett internationellt storföretag in på den svenska anläggningsmarknaden. Det är schweiziska Implenia som tog hem uppdraget, värt cirka 2,1 miljarder kronor.
Regeringens ”frysning” av arbetet med Förbifart Stockholm har visserligen fördröjt projektet en del, men efter hand börjar hjulen och larvbanden snurra så smått. Senaste upphandlingen togs hem av schweiziska Implenia som dock kan tacka förvärvet av tyska Bilfingers byggdivision för uppdraget.

Implenia är ett förhållandevis nybildat företag som formellt såg dagens ljus våren 2006 efter en sammanslagning av schweiziska Zschokke Holding och Batigroup Holding. Ett viktigt steg för den framtida utvecklingen togs 2010 då norska Betonmast Anlegg förvärvades. Därmed fick företaget ett rejält brofäste på den skandinaviska marknad som, enligt en uttalad ambition, ska bli den för företaget enskilt näst största efter den tysktalande delen av Centraleuropa.

Med en etablerad skandinavisk bas i Norge har allt mer intresserade blickar riktats mot den svenska marknaden. Bland annat var företaget mycket intresserat av att bygga bergtunnlarna i Johannelund. Besvikelsen var därför stor när Trafikverket inte ens godkände företaget som anbudslämnare. Bedömningen var att företaget inte hade visat att det uppfyller de ställda kraven avseende vare sig ekonomisk ställning eller teknisk och yrkesmässig förmåga och kapacitet. Implenia vände sig till förvaltningsrätten i Falun som dock i slutet av förra året gav Trafikverket rätt.

Situationen ändrades dock radikalt i och med Implenias förvärv av Bilfinger Construction, vilket bland annat innebar att företaget förstärktes med ungefär 1 900 anställda och en omsättning som 2014 uppgick till cirka 600 miljoner euro.

Av stor vikt för Implenias inbrytning i Sverige var dessutom dels att att Bilfinger Construction inte bara var etablerade här, utan också hade tilldelats uppdraget att bygga de 3,6 kilometer långa huvudtunnlarna som ingår i Johannelundsdelen av Förbifart Stockholm. Inklusive på- och avfarter i Vinsta, tre åtkomsttunnlar, tvärtunnlar, sex rampanslutningar och fyra elektriska kraftstationer innebär det ett projekt värt cirka 2,1 miljarder kronor.

Tänkt byggstart är 5 oktober och beräknad byggtid är sex år.

För de svenska anläggningsföretagen kan Implenia bli en än tuffare konkurrent än Bilfinger Construction, inte minst för att koncernen tydliggjort att Skandinavien är en prioriterad marknad. De två senaste åren har omsättningen – utan Bilfinger Construction – hamnat på motsvarande drygt 25 miljarder kronor – merparten i Centraleuropa.

En del av framgångsreceptet har varit vad företaget beskriver som ”en-företagsstrategi”. I praktiken innebär det att det finns en uppbyggd organisation som ser till att exempelvis teknisk och logistisk kompetens hämtas från alla delar av koncernen inför komplexa infrastrukturprojekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125