23948sdkhjf

Kraven ökar hela tiden

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Behövs det en certifiering av entreprenörer som jobbar med enskilda avlopp? Johan Jerleryd lutar åt det, han tror att kunskap skulle höja kvaliteten och ge entreprenörerna mer råg i ryggen gentemot både kunder och leverantörer.


Hässleholm/Höör. I princip alla som behöver byta ut sitt avlopp har antingen blivit anmodade att göra detta eller så är problemet akut. Oavsett vilket är det en ovälkommen nyhet och kunderna är ofta överväldigade inför den stora och oväntade utgiften.


– De kan vara lite chockade, därför är det viktigt att ta sig tiden att förklara men vi ska inte be om ursäkt – det är ju inte vi som säger att det måste byta.


– Extra jobbigt är det om de säger ”oj, det här blir nog dyrt – det blir väl säkert 30 000” ler Johan Jerleryd på Jerleryds Tjänster AB, JRT.


Att bygga ett enskilt avlopp kan kosta betydligt mer än så, det kräver också att den som beställer och den som utför jobbet väljer rätt anläggning utifrån de förutsättningar som finns på platsen. Eftersom många kunder är rätt vilsna får entreprenören ofta ta ett stort ansvar.


– Den lösning man själv tycker är bäst blir nästan alltid den som kunden väljer, säger Johan Jerleryd.


Kunderna kan sällan bedöma de olika alternativen och oseriösa eller okunniga entreprenörer kan därför stjälpa snarare än hjälpa,


– Det ser man tyvärr emellanåt.


Entreprenörer utan en god grund att stå på kan dessutom falla för trycket när påstridiga kunder vill genomdriva sämre lösningar.


– Vet man vad man pratar om kan man förklara att anläggningen kanske måste ha en ha en pumpbrunn om den ska klara vinterregnen och högt grundvatten – att anläggningen håller mycket kortare tid utan en pumpbrunn.


Tillverkarna har också stor makt, Johan Jerleryd konstaterar att de är duktiga på att lobba för sina produkter, de erbjuder ofta utbildningar som kan vara mycket bra – men kanske lite enögda.


– Det är inte så enkelt, det finns många aspekter och det finns inga standardlösningar.


För att stå emot okunniga beställare och enögda leverantörer måste entreprenören besitta en egen kompetens. Johan Jerleryd efterlyser därför mer utbildning – gärna temabaserad utifrån vad som är aktuellt. Han beklagar också att det saknas certifiering för entreprenörer som arbetar med enskilda avlopp – ungefär som den för VVS-installatörer.


– Med behöriga avloppsentreprenörer skulle kvaliteten på anläggningarna höjas, kunderna skulle också kunna hitta lämpliga entreprenörer på ett enklare sätt, säger Johan Jerleryd.


Han och några kollegor har funderat på om det kanske behövs en oberoende intresseorganisation för avloppsinstallatörer som kan ta tag i frågan.


– Det är bara lösa tankar, och både utbildning och behörighet kan förstås lika gärna ske i ME:s regi men hittills har de inte riktigt lyckats fånga upp behovet.


Johan Jerleryd anser att de som arbetar med enskilda avlopp har ett ansvar att hålla sig ajour med det som händer när det gäller utförande, myndighetskrav, utrustning och teknik. Utvecklingen – särskilt på produktsidan - går snabbt.


– Det krävs väldigt stort intresse och vilja för att klara av det här, men den som arbetar med just den här nischen måste anstränga sig för att hålla nivån uppe.


Själv går han steget längre och funderar på att läsa in några högskolekurser i ämnet.


– Jag vill fördjupa mig inom området så att jag kan göra ett ännu bättre jobb. Det är mitt ansvar.


Vad tycker ni? Behövs det en certifiering? Diskutera gärna på vår Facebooksida (klicka på länken) .

Fotnot: Mer läsning finns! Klicka på länkarna nedan!


Hur går det till på ett avloppsbygge? Läs mer här (klicka på länken).


Hur blir man egentligen en avloppsnörd? Läs mer här (klicka på länken).Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Budet på Cramo är holländskt

Professor prisas för autonoma drönare

Det fastnade ni för i veckan

Branschen fick sina fiskar varma. det tisslades om uppköp och det byggs och renoveras samtidigt som konkurserna ökar-- mycket att läsa på entreprenad.com alltså, men vad lästes allra mest? Svaret finns här!

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Nyhetsbrev

Cramo förhandlar med ny ägare

Cramos ägare står inför ett intressant dilemma. De har att ställning till ett uppköpsbud från en icke namngiven aktör som uppenbarligen vill växa snabbt i bland annat norra Europa.

Arkiv

Olofsfors prisade på hemmaplan

Inlandsbanan testas för tunga transporter

Nu ska förutsättningarna för fossilfria transporter av kalk och makadam mellan Orsa och Gällivare utredas gemensamt av LKAB och Inlandsbanan.

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Redskapstillverkare gör gemensam sak

Siljum Mekan och Götene Ufo är sedan 1 november helägda av det nybildade holdingbolaget Guse som ägs gemensamt av de tidigare ägarna till de två redskapstillverkarna.

Volvos ellastare på tysk kundtest

I 34 år har Leick Baumschulen varit kund hos Volvo CE. Företaget har sin bas inte mer än en halvtimme från den fabrik i Konz där Volvos eldrivna hjullastare ska börja produceras i mitten av 2020. Dessutom testkör nu Leick som första företag i världen den kommande lastarmodellen.

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Bärigare broar i Norrbotten

Hur macho är det i gruvorna numera?

Är kvinnor både problemet och lösningen eller är det vissa män som borde skärpa sig? Lisa Ringblom på Luleå Tekniska Universitet har undersökt jämställdhetsarbetet i de svenska gruvorna och hon har en helt annan bild.

Nya förvärv i VA-branschen

Byggbranschens effektivitet sågas av rentaljätte

Ett steg till för att bli one-stop-shop

Hydraulhammare, rivningsutrustning och hanteringsredskap för återvinning kompletterar nu produktsortimentet i Vinslövsbaserade RF-System. Det är en direkt följd av att moderbolaget Kinshofer förvärvat en majoritetsandel i italienska Hammer.

Rekordsumma för rosa maskinband

När Olofsfors i oktober auktionerade ut rosa boggiband till förmån för cancerforskning hann priset stiga till rekordhöga 165 000 kronor innan klubban föll. Det innebär att auktionerna sedan starten 2010 tillsammans genererat närmare en miljon kronor till kampen mot cancer.

Test av lättklinker i rörgravar

En ny principlösning för lättklinker kring rörgravar testas nu i Stockholm. Förhoppningen är att metoden framför allt ska underlätta installation av VA-nät i mindre gynnsamma markförhållanden.

Dålig koll på hantering av giftiga ämnen

Åttio procent av de närmare 3 600 arbetsplatser som inspekterats av Arbetsmiljöverket de senaste två åren har fått krav på att åtgärda en eller flera brister kopplade till hanteringen av kemikalier.

Mindre utsläpp vid fältundersökningar

Självkörande vält på norskt vägbygge

Prototypen till en självkörande jordpackningsvält har testats i tuff miljö vid ett norskt motorvägsbygge. Målet är att den ska vara i full autonom drift under nästa år.

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Vinklat bostadshus i Farsta Strand

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Fler slangbussar i Stockholm

Svevia bygger i Norrköping

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Hydroscand lanserar e-handel i Sverige

Hydroscand utökar i Göteborg

Tunnelbanan tidigareläggs

Se alla Företagens egna nyheter

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Möt Metso på Euro Expo

Vilken extraljusramp passar dig och ditt fordon?

Sidomarkering och positionsljus

Lastmotstånd - koppla in LED

Svårt att se i höstmörkret?

CERTEX inleder samarbete med Engh Mek

Säkra din anslutning med kontaktfett

Vi presenterar Lazer Lamps första arbetsljusramp!

Sänd till en kollega

0.2