23948sdkhjf

Färre överklaganden ska ge fler bostäder

Regeringen vill ta bort möjligheten att överklaga en detaljplan till länsstyrelserna. Bedömningen är att byggstarten för ett planerat bostadsprojekt därigenom kan tidigarelägges tre till fyra månader.
Regeringen föreslår därför i en lagrådsremiss att länsstyrelserna tas bort som instansnivå när det gäller överklagande av detaljplaner.

– Det behöver gå snabbare, bli enklare och billigare att bygga bostäder i Sverige. Vi ser att processen från beslut till färdigt hus kan effektiviseras. Det nya lagförslaget skapar förutsättningar för att göra det upp till fyra månader snabbare att bygga bostäder. Vår förhoppning är att det leder till att det byggs flera tusen fler bostäder per år, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Regeringen konstaterar att dagens möjligheter att överklaga byggprocesser till ett flertal instanser kan fördröja byggstarter med flera år och samtidigt fördyra byggprojekten avsevärt. För att effektivisera byggprocessen ser nu regeringen över länsstyrelsernas roll och menar att ett minskat ansvar för länsstyrelserna inte riskerar vare sig rättssäkerheten eller det demokratiska inflytandet över stadsutvecklingen. Enligt förslaget ska länsstyrelserna inte längre pröva överklagade kommunala beslut om detaljplaner. Prövningen ska i stället göras direkt av mark- och miljödomstolen.

Reformen är en del av regeringens regelförenklingsarbete. Att med bibehållen rättssäkerhet effektivisera prövningen av överklagade kommunala beslut leder både till ett ökat bostadsbyggande och till att bostadskostnaderna minskar, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan.

Regeringen har dragit en del slutsatser ur den PBL-överklagandeutredning som lämnade in sitt betänkande i mars 2014. Utredningen konstaterade bland annat att det finns brister i de kommunala besluten när det gäller angivande av beslutsskäl och att kommunerna inte alltid överlämnar allt material till den instans som ska pröva ett överklagade. Detta lan leda till onödiga överklaganden och att prövningen av överklaganden kan ta längre tid än nödvändigt.

Tidigare i höstas fick därför Boverket regeringens uppdrag att utarbeta en vägledning och genomföra en kompetensutvecklingsinsats i syfte att undvika onödiga överklaganden och underlätta för den instans som ska pröva överklaganden.

– Vi hoppas att de kompetenshöjande insatser som Boverket får i uppdrag att genomföra är ett ytterligare steg för att snabba på byggprocessen, säger Mehmet Kaplan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078