23948sdkhjf

Nollan hägrar för Trafikverket

Mycket har blivit bättre, men det återstår en hel del att göra i kampen för säkrare arbetsplatser. – Ingen ska förolyckas på sin arbetsplats, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.



Järfälla. Alla är rörande eniga om att säkerhetsfrågan är viktig och lägger gärna ut texten om att säkerheten alltid måste gå först. Men vad händer i praktiken?


Enligt Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon är den handlingsplan som Trafikverket, Sveriges Byggindustrier och Svenska teknik- och designföretagen gemensamt tagit fram ett exempel på vidtagna åtgärder.



– Men vi är såklart inte nöjda, säger hon till Leveranstidningen Entreprenad.


Trafikverket har fortfarande mycket kvar att göra anser hon.


– På investeringssidan finns ett tydligt säkerhetsfokus, men vi kan bli bättre när det gäller drift och underhåll där projekten är kortare.


– Vi som upphandlare har ett ansvar, säkerheten får aldrig bli ett sätt att konkurrera, det måste få ta den tid som krävs.


Hon anser att mycket trots allt har hänt på tio år.


– För tio år sedan upplevde jag att alla kanske inte hade hjälm ens, i dag är det ett starkt fokus på sådana saker, alla tar säkerheten på stort allvar.


Om ytterligare tio år hoppas hon att säkerhetsfrågan ska vara ännu självklarare.


– Jag tror också på att vi ska ha en nollvision - ingen ska förolyckas på sin arbetsplats.


När kan en sådan nollvision infrias?


–Det vet jag inte, men det är en rimlig ambition, hela branschen vill satsa på säkerhet för ingen vill få ”det där samtalet”, säger Lena Erixon.


Kan man då lita på att säkerhetsfokuset är lika skarpt hela vägen ner till underentreprenörens underentreprenör?


– Det är inte säkert även om beställaren ställer krav och huvudentreprenören tar frågan på allvar, där är det viktigt att vi får med helheten, säger Lena Erixon.


Många underentreprenörer är redan i dag pressade, både när det gäller tid och pengar. Kommer de att kompenseras för de extra investeringar och åtgärder som krävs om säkerheten ska kunna upprätthållas?


– Det är en viktig fråga, ingen ska missgynnas för att man satsar på säkerhet, det ska vara en grundplattform som gäller lika för alla.


– Vi ska kanske inte premiera säkerhet – det ska alla ha ändå och ingen ska kunna nå resultat på bekostnad av säkerheten, säger Lena Erixon.




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094