23948sdkhjf

Kanal skyddar mot höga flöden

En extra dammlucka med en 500 meter lång kanal ska göra det betydligt lättare och snabbare att tappa av vattnet i dammen vid Långströmmens kraftverk i Ljusnan vid höga vattenflöden.
I förebyggande syfte förser vi kraftverket med ytterligare ett utskov. Det är en 18 meter bred och sju meter hög dammlucka. Om vattnet stiger mer än vad nuvarande utskov kan svälja leds vatten även ut genom denna extra öppning. På så vis kan dammen tappas av 50 procent snabbare än i dag, säger produktionschef Richard Mattsson på NCC Construction.

Kraftverket som ligger i älven Ljusnan, drygt fyra mil nordost om Sveg är från 1961 och har i dag tre utskov. Nu ska NCC för Fortums räkning komplettera anläggningen med ett fjärde utskov i en entreprenad värd 160 miljoner kronor.

Den 500 meter långa kanal som ska leda bort vatten från det nya utskovet är som djupast 28 meter och upp till 20 meter bred i botten. Avsikten är att spränga och gräva fram kanalen, därutöver ingår i uppdraget att förstärka jorddammarna, de vallar som dämmer upp vattnet från älven ovanför kraftverket.

– Dammen är inte osäker, men behöver regelbundet underhåll och en anpassning till dagens rekommendationer. Dessutom förutspås förändringar i klimatet ge mer nederbörd och högre vattenflöden. Så det finns flera anledningar till att vi rustar upp anläggningen, säger Kjell Nilsson, projektledare på Fortum.

De säkerhetshöjande åtgärderna görs i enlighet med de nationella riktlinjerna (RIDAS) om att säkra Sveriges dammar mot extremt höga vattenflöden som kan utgöra fara för människor och djur och orsaka allvarliga störningar i samhället.

Arbetet på plats har just startat och beräknas vara klart i september 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098