23948sdkhjf

Hjullastare lockar till läsning

En maskinförare som läser sagor och sedan låter barnen provsitta hjullastaren ska gynna läskunnigheten – kanske kan det gynna branschen också?!

Många unga ratar entreprenadbranschen och i bokbranschen kämpar man för att få fler att läsa. I Floda utanför Lerum har man hittat ett sätt att angripa båda problemen, på en sagostund i september lät man en maskinförare läsa sagorna och barnen fick sedan kolla in en riktig hjullastare.


– Barn gillar sånt här, konstaterar Johanna Holmqvist, bibliotekarie och filialansvarig på Floda bibliotek.


Hon är noga med att klargöra att idén inte är hennes ursprungligen.


– Vi såg att man gjort det på Arvika bibliotek i våras och tänkte att det där ska vi göra också!


En av bibliotekens kärnuppgifter är att försöka öka läshungern och läskunnigheten hos barn och unga.


– Vi ville fråga en maskinförare för att få läsande förebilder, det är viktigt att vi vuxna visar att vi läser för barn gör ju som vi gör.


Johanna Holmqvist konstaterar att det kanske är extra viktigt att män visar att de läser, och att entreprenadmaskiner är ett ämne som ofta intresserar barn.


– Vi tyckte att det var en bra idé!


Hon behövde inte leta länge för att hitta en lämplig uppläsare, sambon Calle Andreasson är föräldraledig från sitt arbete på Grävlingen Entreprenad HB och parkerade villigt hjullastaren utanför biblioteket för att genomföra sagostunden som lockade över 30 barn.


– Jag tyckte att det var en jätterolig idé. Många barn älskar maskiner, men inte alla får möjligheten att klättra in i dem och prata med föraren. När det gäller läsningen så anser jag att det är viktigt att visa att alla människor kan finna glädje i böcker. Jag är ju en helt vanlig pappa, och att läsa tillsammans med mina barn är otroligt mysigt och givande, säger Calle Andreasson.


– Det var jättekul! Först blev jag lite nervös när jag såg hur många som kom. Men de var så härliga och tålmodiga. Jag hoppas de uppskattade böckerna, och inte bara satt och väntade på att få gå ut till maskinen.


Calle Andreasson hoppas att läsningen kanske ska kunna så ett frö hos publiken.


– Inte helt oväntat var det mest pojkar som kom. Om det blir något mer tillfälle hoppas jag på en jämnare könsfördelning. Även om det redan finns en hel del tjejer i vår bransch har vi alltid plats för fler.


Den stora och unga publiken fick lyssna till ”En gris på dagis” av Johanna Thydell och ”När Leo blev uppäten” av John Fardell.


– De var mycket uppmärksamma och det blev många inpass från publiken, konstaterar Johanna Holmqvist.


När läsningen var över var det dags att visa hjullastaren – en Volvo L35B. på cirka 7,5ton


– Kön ringlade sig lång men alla fick komma upp i hytten och känna, säger Johanna Holmqvist.


Det var första gången Floda bibliotek anordnade en sagostund av det här slaget och maskinförarläsningen väckte mersmak.


– Vi hoppas absolut att vi ska kunna göra det fler gånger, kanske inte med en maskinförare nästa gång men vi stänger inte den dörren!



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079