23948sdkhjf

Stölder – ett hett ämne på Entreprenadexpo

Ett av seminarierna på Entreprenadexpo fokuserade på maskin- och dieselstölder. Alla var ense om att problemet är stort, det visade sig också att både polisen, entreprenörerna och tillverkarna har anledning att skärpa sig.

Borgeby. – Polisen är ganska kass.


Polismyndighetens representant Patrik Andersson tog udden av alla eventuella anklagelser när Länsförsäkringar anordnade seminariet ”Stölder till tusen” på Entreprenadexpo.


– Dieselstölder är dock rätt mångfacetterade, många utförs av livstidskriminella som vill ta sig från punkt A till punkt B, vi har inte möjlighet att bevaka alla dessa platser, då har vi bättre överblick när det gäller organiserade stölder av diesel.


–Det är dock svårt att bevisa och så länge folk är villiga att köpa stulen diesel kommer det att vara ett problem.


Länsförsäkringar Skåne presenterade inledningsvis siffror som visar att stölderna av entreprenad- och lantbruksmaskiner ökar.


Det är dock inte bara maskinstölderna som ökar.


– Det stora problemet är dieselstölder och stölder av redskap och tillbehör, där kan vi bli bättre och se till att de inte är så tillgängliga, förklarade Per Ek, på Maskinentreprenörerna Södra.


Patrik Andersson konstaterar att det finns organiserade ligor som utför stölder på beställning, men berättar också om en dieseltjuv som faktiskt åkte fast, en man som, utrustad med en fyrhjuling och en tank på en kubikmeter ,utförde 6-8 stölder per natt för att sedan sälja bränslet till åkerier i närheten.


– Så länge det finns en marknad, så länge det finns folk som är villiga att köpa, så består problemet.


Han medger att polisen inte alltid prioriterar rätt, kanske för att de inte inser värdet i det stulna.


– När ni ringer för att anmäla en stöld av 100 liter diesel kan ni gott nämna att stölden också innebär ett inkomstbortfall eftersom maskinen måste stå i åtta timmar, då kan vi prioritera upp det.


– Vi måste berätta vad en heldags stillestånd innebär, kanske borde poliserna se till att fråga också, det är inte snatteri när någon stjäl 100 liter diesel, maskinen är hjärtat på en byggarbetsplats och står den still är det inte mycket som fungerar, säger Per Ek.


Även när det gäller diesel- och redskapsstölder behöver polisen information för att kunna prioritera.


– Polisen vet inte hur mycket maskiner eller redskap är värda. Ange värdet på det stulna, vi var med om att någon anmälde att de blivit av med ”80 kg bekämpningsmedel”. Inte visste vi att det var värt 70 000- 80 000 kronor, säger Patrik Andersson.


Per Ek konstaterar att ME försökt arbeta för att medlemmarna ska drabbas mindre, bland annat genom att färga dieseln blå


– Vi hoppades mycket på detta, att folk inte ska vara villiga att köpa den blå dieseln och det har hjälpt till viss del.


SMS-kedjor via stöldskyddsföreningen ska också underlätta för dem som tappar sugen i telefonkön till polisen.


– Vi har kört kedjan i tre år och tyvärr har det varit mycket SMS, säger Per Ek.


Patrik Andersson påpekar att man faktiskt inte måste ringa om man ser en mystisk bil på fel ställe eller liknande.


– Det går bra att skriva på vår hemsida i stället, alla tips registreras.


Många upplever dock att polisens utredningar läggs ned direkt. Patrik Andersson förklarar att polisen måste prioritera.


– Vi måste alltid se på vad som är viktigast just nu och kan inte ha beredskap för allt.


Den omorganisering som polisen genomgår kan möjligen underlätta, hävdar han.


– Det kommer att bli en tydlighet, med områdespoliser som har egna ansvarsområden. Då blir det enklare att veta vem man ska vända sig till.


Per Ek berättar att många entreprenörer skaffat sig kallade vildsvinskameror kopplade till larm.


– Då kan man ringa när man ser ett pågående brott, och det har faktiskt funkat.


Patrik Andersson konstaterar att kamerorna levererar rätt bra bilder och eftersom det ofta handlar om ”livstidskriminella” kan tjuvarna ofta identifieras.


– Men om de stulit 100 liter diesel så erkänner de det och blir släppta direkt, det blir kanske dagsböter.


Han rekommenderar att den som vill ändra på detta försöker påverka politikerna.


– Det är ju en brottslighet som drabbar en hel näring.


Är det ens lagligt att sätta upp vildsvinskameror?


– I vissa områden krävs tillstånd, det är en diffus lag men man får inte sätta upp dem på allmän plats, konstaterar Patrik Andersson.


Stig Nilsson funderar på att man kanske kan premiera kunder som arbetar förebyggande, eller kanske upphandla produkter som kunderna kan köpa till ett bättre pris.


Han förordar också bättre stöldskydd.


– För hela maskiner är skyddet mycket dåligt, trots att maskinen kostar mycket pengar kan man få tag på en extra nyckel för 50 spänn.


– Svagt stöldskydd och höga värden drar tjuvarna till sig.


Han efterlyser bättre lösningar, till exempel startspärr.


– För bilar har det funnits immobilizer-lösningar länge, det vore bra om även entreprenadmaskiner kunde få det direkt från tillverkarna.


Ju svårare man kan göra det för tjuvarna, desto mindre stjäl de, konstaterar han och Patrik Andersson håller med.


– Man måste dock vara medveten om att när vi gör något ligger brottslingarna ofta steget före.


Andra sätt att minska stöldrisken är att ställa krav på beställaren, så att arbetsplatsen är inhägnad eller kanske till och med försedd med vakter. Entreprenören själv måste se till att placera maskiner och redskap på ett sätt som gör det svårare att stjäla, Patrik Andersson rekommenderar också att man tar hjälp av omgivningen, till exempel genom att be närboende att hålla ögonen öppna.


– Ta kontakt, människor är väldigt hjälpsamma och man kan be dem att till exempel skicka ett SMS om de ser en konstig bil.


Per Ek efterlyser, efter viss tvekan, hårdare straff.


– När polisen väl fått fast en dieseltjuv är de ute en timme senare, det blir inga påföljder. Jag tycker man kunde statuera exempel, det här är inte OK – det är ett jätteproblem.


Han vill också att entreprenörerna blir bättre på att märka grejerna och, framförallt, att anmäla alla stölder.


– Då märks det att det är ett problem.


Patrik Andersson inskärper också vikten av ordentlig märkning – gärna med DNA.


– Förut har man graverat in namnet på firman, organisationsnumret eller något annat, men när vi hittar stöldgodset är alla uppgifter bortslipade, då kan ingen göra anspråk på godset och det händer att vi måste ge tillbaka allt till tjuven.


Även Patrik Andersson efterlyser ändrad lagstiftning, där återfallsförbrytare får ett hårdare straff.


Per Ek konstaterar avslutningsvis att en stor del av lösningen ligger i att radera ut marknaden för stöldgods.


– Vi måste jobba tillsammans och öka medvetenheten både hos entreprenörer och hos allmänheten, vi måste visa att det inte är OK att köpa stulen diesel eller stöldgods.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078