23948sdkhjf

Effektivare avjämning

En nyutvecklad avjämningsbalk för grävmaskiner utlovas effektivisera planeringsarbete. Löftet kommer från Engcon som räknar med att den nya produkten ska börja serietillverkas i höst.
Planering av markytor blev betydligt enklare när tiltrotatorn gjorde sitt intåg. Dels behöver inte grävmaskinen stå i samma plan som den yta som ska planeras och dels behövs betydligt färre förflyttningar av grävmaskinen än tidigare.

Nu menar Engcon att man tagit planeringsarbetet ytterligare ett steg framåt genom lanseringen av avjämningsbalken GRB – Grading Beam – en helt ny produkt i företagets sortiment.

– Vi har en tid märkt ett ökat intresse för denna typ av produkt och kände att det nu var dags att ta steget, säger Pontus Jonasson, konstruktör på Engcon, som lovar att avjämningsbalken kommer att effektivisera planeringsarbetet ytterligare eftersom den gör det möjligt att bearbeta ännu större ytor innan maskinen behöver flyttas.

Tanken är att tillverka tre storlekar: 2 000, 2 500 och 3 000 millimeter. Sidobalkarna kan dessutom kompletteras med 0,5 meter långa förlängningssatser. Grundstommen är en kraftig stålkonstruktion som först avjämnar det material som ska planeras. I avjämningsbalkens bakre del sitter en lagrad och justerbar rulle som kompakterar den avjämnade ytan. För att förlänga livslängden är verktygets underdel förstärkt med slitstål samtidigt som själva schaktbalken försetts med skärstål.

Grinden eller infästningen är bultad enligt ett bultmönster som används på ett flertal av företagets andra redskap. Därmed underlättas utbyte från en grind till en annan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064