23948sdkhjf

Hyllning till styrd borrning

JLM Scandinavia valde att lyfta fram styrd borrning på Entreprenadexpo. – Det är en växande marknad med fler och fler kunder, säger företagets vd Björn Säwe.
Den förra regeringen satte upp målet att 90 procent av svenska hushåll och företag år 2020 ska ha tillgång till fiber med en kapacitet som överstiger 100 Mbit/sekund. I praktiken är det en målsättning som den nuvarande regeringen återvunnit och rullar vidare med.

– Det som skulle kunna vara problem i utbyggnadsprocessen är att villaägarna inte vill ha sina gräsmattor uppgrävda och att kostnaden för att återställa uppgrävda gator och bortriven asfalt är avskräckande hög. Med grävfria tekniker som styrd borrning, fräsning och plöjning elimineras problemen närmast helt, säger Björn Säwe.

– För många entreprenörer är det ett utvecklingssteg att satsa på AT-borrning. Men allt fler vågar ta steget eftersom det utvecklar verksamheten och sparar tid och pengar. Vi ser en otrolig uppgång i efterfrågan på slit- och reservdelar, säger Björn Säwe.

Det händer enormt mycket just nu. Inte minst är det glädjande att vi ibland redan i upphandlingsskedet möter kravet att arbetet inte får utföras med traditionell schaktning. Vi märker en positiv tendens även utanför Sverige. Veckan innan Entreprenadexpo gick vår hittills nordligaste leverans till Tromsö och i Finland får vi väldigt bra respons för våra produkter just nu.

Bland besökarna i montern i Borgeby fanns Mats Andersson, markchef på Skanova, ett helägt dotterbolag till Telia Sonera som står för en stor del av Sveriges fiberutbyggnad och erbjuder det Mats Andersson beskriver som Sveriges största öppna fiber- och kopparnät.

Jag vill veta vad som händer på marknaden och hålla mig a jour med den senaste tekniken. Även om vi inte bedriver någon direkt påverkan på våra entreprenörers teknikval pushar vi för nytänkande och kan bara konstatera att de som inte jobbar på rätt sätt prisar ut sig själva, säger Mats Andersson som helt klart tycks föredra tekniker som inte minst minimerar skador på asfalterade stråk som blir mycket dyra att återställa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078