23948sdkhjf

Hårdare tag mot bergdamm

Andra november skärptes kraven på förebyggande åtgärder och riskbedömning på arbetsplatser där människor kan utsättas för så kallat bergdamm. Samtidigt aviseras inspektioner hos ungefär 500 arbetsgivare under det närmaste året.
Enbart i Sverige exponeras ungefär 80 000 personer för bergdamm genom sitt yrke, enligt en kunskapsöversikt från Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Bland de utsatta yrkesgrupperna finns gruvarbetare, operatörer vid stenkrossar, stenhuggare, tunnelbyggare och anläggningsarbetare.

Bergdamm bildas när berg eller sten bearbetas, exempelvis i stenkrossar och vid brytning av malm i gruvor. Hälsorisken varierar beroende på stenart, men en avgörande faktor är kvartsinnehållet i de olika bergarterna. Följderna kan dock bli förödande, bland annat ökar risken för att de som utsätts för bergdammet drabbas av stendammslunga, lungcancer eller KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).
– Ingen ska behöva drabbas av sjukdom på grund av för hög kvartsexponering i sitt jobb. Därför sätter vi nu igång med en inspektionsinsats, där vi framför allt kommer granska arbetsgivarnas förebyggande arbete. Vi kommer också att se närmare på de många olycksrisker som finns i de här branscherna, säger Fredrik Hedlund, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Ambitionen är att inspektera cirka 500 arbetsgivare spridda över landet med start nu i november och fram till oktober 2016. Stenkrossar, stenhuggerier, betongstationer, asfaltverk, tunnelbyggen och gruvor hör till de verksamheter som kan räkna med besök.

– Det viktigaste är att arbetsgivarna jobbar förebyggande, alltså gör en bedömning av den exponering som kommer att ske i arbetet redan innan det startar, och undanröjer risker så att personalen inte behöver utsättas för farlig exponering överhuvudtaget, säger Fredrik Hedlund.

Ett bra sätt att minska riskerna är att använda ett material utan eller med mycket låg kvartshalt eller att välja en arbetsmetod som gör att inget kvartsdamm bildas – exempelvis genom att använda vattenbegjutning eller utsug för att få bort dammet. Om det inte är tillräckligt kan tänkbara lösningar vara att arbeta med personlig skyddsutrustning eller från en hytt som avskärmar partiklarna i luften.

– Varken KOL eller stendammslunga kan botas. Det enda sättet att förhindra att sjukdomarna uppkommer är att se till att halterna av damm i luften är låga. Därför är de förebyggande åtgärderna allra viktigast, säger Bengt Järvholm på Umeå universitet som varit delaktig i framtagandet av den nya kunskapsöversikten.

De nya föreskrifterna om sten- och kvartsdamm i arbetsmiljön (AFS 2015:2) fokuserar också på systematiskt arbetsmiljöarbete och förebyggande åtgärder med tydlig inriktning på riskbedömning. Reglerna kan tillämpas på såväl fasta som tillfälliga arbetsplatser där kvartsexponering kan förekomma. Listan över arbetsuppgifter som berörs är lång, bland annat kan nämnas:

brytning, krossning och hantering av sten;
slipning, borrning eller bilning i betong, tegel, puts och murbruk;
gjutning med kvartssand inom stålverk och gjuterier;
sandblästring;
stenläggning;
rivningsarbeten;
anläggningsverksamhet, till exempel tunneldrivning.

Åtal och böter har i de nya föreskrifterna i vissa fall ersatts med en sanktionsavgift som styrs av antalet anställda och kan uppgå till så mycket som 150 000 kronor.

Sanktionsavgift kan dömas ut:

när det saknas fullständig dokumentation av undersökning, riskbedömning och val av riskreducerande åtgärder när det gäller kvarts. Undersökningen och riskbedömningen ska omfatta:

vilka arbetsmoment som kan innebära risk för exponering för kvartshaltigt damm,
källor till uppkomst och spridning av det kvartshaltiga dammet,
driftsförhållanden,
bedömning av exponering i förhållande till det hygieniska gränsvärdet, och
bedömning om risken är sådan att åtgärder är nödvändiga.

när företaget inte har dokumenterad kontroll av funktion och prestanda hos anordning som används för att minska kvartsexponeringen.
när medicinsk kontroll inte har gjorts vid kvartsexponering. (Sanktionsavgifter när det gäller medicinska kontroller finns i föreskrifterna om medicinska kontroller i arbetslivet.)
när anmälan inte har gjorts av mobila anläggningar där kvartshaltigt material hanteras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062