23948sdkhjf

Hårdare tag mot bergdamm

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Andra november skärptes kraven på förebyggande åtgärder och riskbedömning på arbetsplatser där människor kan utsättas för så kallat bergdamm. Samtidigt aviseras inspektioner hos ungefär 500 arbetsgivare under det närmaste året.

Enbart i Sverige exponeras ungefär 80 000 personer för bergdamm genom sitt yrke, enligt en kunskapsöversikt från Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus. Bland de utsatta yrkesgrupperna finns gruvarbetare, operatörer vid stenkrossar, stenhuggare, tunnelbyggare och anläggningsarbetare.

Bergdamm bildas när berg eller sten bearbetas, exempelvis i stenkrossar och vid brytning av malm i gruvor. Hälsorisken varierar beroende på stenart, men en avgörande faktor är kvartsinnehållet i de olika bergarterna. Följderna kan dock bli förödande, bland annat ökar risken för att de som utsätts för bergdammet drabbas av stendammslunga, lungcancer eller KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).
– Ingen ska behöva drabbas av sjukdom på grund av för hög kvartsexponering i sitt jobb. Därför sätter vi nu igång med en inspektionsinsats, där vi framför allt kommer granska arbetsgivarnas förebyggande arbete. Vi kommer också att se närmare på de många olycksrisker som finns i de här branscherna, säger Fredrik Hedlund, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Ambitionen är att inspektera cirka 500 arbetsgivare spridda över landet med start nu i november och fram till oktober 2016. Stenkrossar, stenhuggerier, betongstationer, asfaltverk, tunnelbyggen och gruvor hör till de verksamheter som kan räkna med besök.

– Det viktigaste är att arbetsgivarna jobbar förebyggande, alltså gör en bedömning av den exponering som kommer att ske i arbetet redan innan det startar, och undanröjer risker så att personalen inte behöver utsättas för farlig exponering överhuvudtaget, säger Fredrik Hedlund.

Ett bra sätt att minska riskerna är att använda ett material utan eller med mycket låg kvartshalt eller att välja en arbetsmetod som gör att inget kvartsdamm bildas – exempelvis genom att använda vattenbegjutning eller utsug för att få bort dammet. Om det inte är tillräckligt kan tänkbara lösningar vara att arbeta med personlig skyddsutrustning eller från en hytt som avskärmar partiklarna i luften.

– Varken KOL eller stendammslunga kan botas. Det enda sättet att förhindra att sjukdomarna uppkommer är att se till att halterna av damm i luften är låga. Därför är de förebyggande åtgärderna allra viktigast, säger Bengt Järvholm på Umeå universitet som varit delaktig i framtagandet av den nya kunskapsöversikten.

De nya föreskrifterna om sten- och kvartsdamm i arbetsmiljön (AFS 2015:2) fokuserar också på systematiskt arbetsmiljöarbete och förebyggande åtgärder med tydlig inriktning på riskbedömning. Reglerna kan tillämpas på såväl fasta som tillfälliga arbetsplatser där kvartsexponering kan förekomma. Listan över arbetsuppgifter som berörs är lång, bland annat kan nämnas:

brytning, krossning och hantering av sten;
slipning, borrning eller bilning i betong, tegel, puts och murbruk;
gjutning med kvartssand inom stålverk och gjuterier;
sandblästring;
stenläggning;
rivningsarbeten;
anläggningsverksamhet, till exempel tunneldrivning.

Åtal och böter har i de nya föreskrifterna i vissa fall ersatts med en sanktionsavgift som styrs av antalet anställda och kan uppgå till så mycket som 150 000 kronor.

Sanktionsavgift kan dömas ut:

när det saknas fullständig dokumentation av undersökning, riskbedömning och val av riskreducerande åtgärder när det gäller kvarts. Undersökningen och riskbedömningen ska omfatta:

vilka arbetsmoment som kan innebära risk för exponering för kvartshaltigt damm,
källor till uppkomst och spridning av det kvartshaltiga dammet,
driftsförhållanden,
bedömning av exponering i förhållande till det hygieniska gränsvärdet, och
bedömning om risken är sådan att åtgärder är nödvändiga.

när företaget inte har dokumenterad kontroll av funktion och prestanda hos anordning som används för att minska kvartsexponeringen.
när medicinsk kontroll inte har gjorts vid kvartsexponering. (Sanktionsavgifter när det gäller medicinska kontroller finns i föreskrifterna om medicinska kontroller i arbetslivet.)
när anmälan inte har gjorts av mobila anläggningar där kvartshaltigt material hanteras.
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kanonaden grundar för vindkraft

Kanonaden Entreprenad har fått Stena Renewables uppdrag att projektera och med start i vår bygga vägar, fundament och elnät för Vindpark Åby-Alebo som beskrivs som störst i sitt slag i södra Sverige.

Siljums plogar röjer på Arlanda

Redan i fjol köpte Swedavia ett par av Siljums jätteplogar och nu ska fyra till levereras

Klimatneutral läggning av kantsten

Platsgjuten kantsten har visat sig vara både ekonomiskt och tidsmässigt gynnsam för NCC i Danmark. Nu kommer dessutom signaler från Danmarks Tekniske Universitet om att metoden har stora miljömässiga fördelar.

När papper blir till jord

I Nordmaling pågår just nu ett pilotprojekt där målet är att tidigare outnyttjade restprodukter från pappersindustrin ska kunna användas vid framställning av jord.

Uppgraderad frontsop från Drivex

Nyhetsbrev

Två ställningsbyggare blir en

NCC slår ihop dotterbolagen Bergnäset Ställningsmontage och Ställningsmontage och Industritjänst för att stärka sin marknadsposition inom ställningsbyggande. Det nybildade bolaget Bergnäset är främst verksamt från Södermanland och uppåt.

Arkiv

Dynapac utökar i Blekinge

Kraftigt ökad auktionsförsäljning

Mer än 47 000 maskiner, verktyg och fordon bytte ägare på Klaraviks auktionsplattform på nätet under 2019. Sammantaget innebar det en försäljning kring 1,5 miljarder kronor, nästan 60 procent mer än 2018.

Hyundai svidar om

Igenkännande är något av nyckelordet när Hyundai nu lanserar en ny ”look” för sina steg V-anpassade hjullastare och grävmaskiner.

Ausa tillverkar för JLG

När JLG kompletterar sin serie med teleskoplastare neråt är lösningen att låta Ausa tillverka den nya modellen i sin fabrik i Manresa, nära Barcelona.

Världsunik Catgrävare banar väg i Sverige

Vid byggandet av en skogsväg, strax väster om Örnsköldsvik, används en väldigt speciell Cat-grävare – förmodligen ensam i sitt slag i världen. Ett specialbyggt schaktblad kombinerat med tiltrotator, snabbfäste och styrsystem ger maskinen helt nya kvaliteter.

Lambertsson fortsätter fossilfri satsning

Det började för bortåt 40 år sedan med utrustning för packning och betongbearbetning. Efter hand har maskinerna blivit större och fossilfri drift allt mer betydelsefull. Men rentalföretaget Lambertsson har förblivit en säker kund hos Wacker Neuson.

”Det är viktigt att fortsätta arbetet”

Trots att ”vissa delar sticker ut kostnadsmässigt” strävar Trafikverket vidare med Ostlänken. Förhoppningen är att kunna kapa kostnader genom att bygga från rätt håll.

Tank för tio timmars oavbrutet läggande

Volvos nya hjulburna asfaltläggare utlovas komma lika väl till pass i ett litet bostadsområde som på ett stort landsvägsprojekt.

Världspremiär för "smart" borrigg i Aitik

I dagarna driftsätts de första i en helt ny generation borriggar i Aitik. Beställare är Norrbottens Bergteknik som förstärker sin maskinpark med fyra automationsklara Smart Roc D65 från Epiroc.

Klart för fortsatt kalkstensbrytning

Cementa har beviljats förnyat täkttillstånd till år 2041 för de täkter som försörjer fabriken i Slite med kalksten. Beslutet från Mark- och Miljödomstolen vid Nacka tingsrätt kan dock komma att överklagas.

Glädje och sorg på veckans lista

Veckans lista präglas av maskiner – de första och den största, den dödsdömda och den snyggaste slåss om placeringarna. Men vad klickades mest? Svaret finns här!

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

Peab bygger hotell i Örebro

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Hon tar ledningen i Svenska Kraftnät

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Zeppelin får ansvaret för Cat i Sverige

AI ska förebygga olyckor på byggen

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Wester till Svevia

Regummerat för mindre lastmaskiner

Mer effekt trots kompakt format

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

Se alla Företagens egna nyheter

Varningsfyr med magnetfot.

Tunn arbetsbelysning med komposithus

Tack för ditt besök på Automässan!

Nu presenterar Gripen Wheels "Team BKT Sweden, ATV" 2020!

Blixtljus med ultratunn design

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Uppdrag Förbifart Stockholm för Linotol Armerad betong

Bakljus LED

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Välkommen Daniel

BKT Tires är med och räddar regnskogen i Amazonas.

Blinto fortsätter expandera

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

Vi söker Ekonomiansvarig

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

För en säkrare arbetsplats

Så får du optimal uppsikt runt fordonet

Ett sortiment för allas behov

Håll våra vägar säkra

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Snowstar, lovande regummering för mindre hjullastare.

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

Sänd till en kollega

0.125