23948sdkhjf

Gummit höll inte

Gummibetong skulle göra fallet mjukare för cyklister, tester visar dock att betongen förvisso blev mjuk, men att den inte överlevde vintern.

CBI Betonginstitutet konstaterar att cyklister ofta råkar illa ut, över 23 000 personer behöver varje år akut sjukhusvård på grund av cykelskador. Ett sätt att minska skadorna är att använda hjälm, ett annat att utforma cykelvägarna på ett bättre sätt.


CBI funderar på ett tredje sätt att mildra skadorna, i ett projekt har man tittat på stötdämpande gummibetong där ballasten ersätts av gummibitar och gummipulver från gamla bildäck, ingredienser som ska göra betongen mjukare och mer stötupptagande.


Inom ramen för projektet har man anlagt en 50 meter lång provsträcka som utvärderades och jämfördes med två modifierade asfaltsbanor samt en polyuretanbaserad beläggning, en vanlig asfaltsbeläggning användes som referens.


Resultaten visar att betongbeläggningen till en början uppvisade en ”mycket lovande” stötdämpande förmåga. Den frös dock sönder över vintern och bedömdes därför vara den av de utvärderade alternativen som sämst motsvarade de krav man kan ställa på en cykelbana.


CBI uppger nu att gummibetongen måste utvecklas ytterligare om den ska kunna vara både användbar, frystålig, hållbar och stötdämpande.


Gummiförsöket ingår i en delstudie av ett större pilotprojekt som finansierats av Vinnova.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063