23948sdkhjf

Rekonstruktion i Abelco

För andra gången på ungefär tre år står Abelco Nordic inför en rekonstruktion. – Vår maskinförsäljning ger oss i dag i stort sett bara kostnader och det till en kraftigt minskande marknadsandel, säger vd Mikael Andersson.
I slutet av 2010 kunde en jublande glad Mikael Andersson berätta att Abelco fått drygt 550 nya aktieägare som tillsammans pumpat in lite drygt 7,2 miljoner kronor i företaget. Därefter har det sett betydligt kärvare ut. Två år senare – i slutet av 2012 – beviljades en företagsrekonstruktion för Abelco Nordic och stärkt av en ackordsvinst på 8,2 miljoner kronor kunde företaget kämpa vidare.

Den nyligen presenterade delårsrapporten pekar dock på att problemen kvarstår. Styrelsens bedömning är att Abelco Nordic inte uppnått den försäljningsnivå som är nödvändig för att driva verksamheten i nuvarande omfattning och vände sig därför till tingsrätten i Uddevalla för en ansökan om rekonstruktion, en ansökan som nu beviljats.

Enligt Mikael Andersson är det till stor del ogynnsamma valutakurser som slagit hårt mot verksamheten.

– Valutor gör det i dag ytterst svårt att få ihop affärer med Kina, samtidigt som japanerna har blivit mer vässade och gynnade av lägre yen-kurs. Sedermera har två av bolagets tre största leverantörer dragits med i nedgången för den kinesiska exportindustrin och å sin sida fått ekonomiska problem med leveransproblem som följd, säger Mikael Andersson.

Handeln med bolagets aktie flyttas tills vidare till Aktietorgets observationslista.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097