23948sdkhjf

Krav på backkamera ska öka säkerheten

Senast vid kommande halvårsskifte ska samtliga fordon och entreprenadmaskiner över 7,5 ton som används på Veidekke Entreprenørs arbetsplatser för bygg- och anläggningsuppdrag vara försedda med backkamera.


Till grund för beslutet ligger dels egna erfarenheter där företaget har registrerat hela skalan av händelser från incidenter till dödsolyckor, men också en färsk rapport från Arbeidstilsynet som studerat skador i bygg- och anläggningsverksamhet. Där finns fordons- och maskinrelaterade olyckor med som en väsentlig del.

– Vi är först bland de stora entreprenörerna att införa det här kravet och hoppas att resten av branschen följer efter. Vi har pratat med Maskinentreprenørenes Forening och våra största leverantörer som alla ser positivt på den här idén som är ett viktigt bidrag till ökad säkerhet på våra bygg- och anläggningsplatser, säger Steinar Stake, chef för hälsa, miljö och säkerhet på Veidekke Entreprenør.

Sedan årsskiftet gäller att de nya maskiner och fordon – inklusive släp – som köps in ska vara utrustade med backkamera liksom att alla nya kontrakt som tecknas med underentreprenörer ska innehålla en klausul om backkamera på de maskiner som ska användas.

För redan tecknade kontrakt tas en dialog med syfte att backkameror ska vara installerade på berörda maskiner senast vid halvårsskiftet. Kravet gäller även de fordon som används för varuleveranser. Även här blir det dock en viss mjukstart, men ska vara helt infört senast vid halvårsskiftet.

Befintliga krav på akustisk backsignal lever förstås också vidare.

I början på året infördes kraven på backkamera även på Veidekke Anläggnings svenska arbetsplatser. Samtidigt aviseras ett ökat fokus på ytterligare tre riskområden: fall från höjd, fallande föremål samt kläm/fång-olyckor.

– Vi jobbar i en bransch som haft för många oönskade händelser med backande anläggningsmaskiner. Backkamera är ett billigt hjälpmedel när det gäller att rädda liv och öka säkerhet, säger Per Brinck, affärsområdeschef för Veidekke Anläggning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126