23948sdkhjf

Landvetter byggs ut som logistiknav

250 000 kvadratmeter mark, motsvarande 30 fotbollsplaner, ska terrasseras när nu de största anläggningsarbetena drar igång på Landvetter flygplats sedan mitten på 1970-talet då den började byggas.
Med de satsningar vi nu gör på Göteborg Landvetter Airport vidareutvecklar vi flygplatsen som knutpunkt för hela Västsverige. Det här är ett stort steg i utvecklingen av området kring flygplatsen vilket skapar tillväxtmöjligheter såväl för flygplatsverksamheter som för regionen i stort, säger Karl Wistrand, vd för Swedavia Real Estate, som ansvarar för fastighetsutvecklingen kring Swedavias tio flygplatser.

Den inledande markterrasseringen görs av Svevia i ett uppdrag som togs hem för 57 miljoner kronor.

– Inledningsvis är det skog som ska avverkas. Sedan blir det losshållning, schakt och att fylla ut marken till en stabil yta där det i nästa skede ska byggas vägar och byggnader, säger Svevias projektchef Mikael Fransson.

Företaget räknar med att losshålla cirka 500 000 kubikmeter berg samt schakt och urgrävning på cirka 300 000 kubikmeter. Arbetet måste dessutom genomföras med minsta möjliga påverkan på den intensiva flygtrafiken.

– Här på Landvetter måste vi till exempel ta hänsyn till en mycket noggrann tidsplanering och undvika att det skapas vattenansamlingar som kan locka hit fåglar, något som inte går så bra ihop med flygplansmotorer, säger Mikael Fransson.

Satsningen beskrivs som nästa steg i Airport City, Logistics Park 1, och innebär etablering av cirka 100 000 kvadratmeter logistikanläggningar i nära anslutning till befintlig och väl utbyggd infrastruktur. Logistikparken utvecklas i ett joint venture mellan Swedavia och Bockasjö, som är specialiserade på att bygga, äga och förvalta logistikfastigheter.

Här kan vi uppföra cirka 100 000 kvadratmeter toppmoderna logistikfastigheter skräddarsydda efter kunders behov, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjö och tillika vd för det gemensamt ägda joint venture-bolaget med Swedavia.

Inom området finns också markytor där Swedavia ser möjlighet att etablera ungefär 30 000 kvadratmeter kontor eller andra verksamheter.

– Man kommer verkligen att se att det händer mycket kring flygplatsen de närmaste åren. Inte minst i området där Airport City växer fram. Men hela flygplatsen utvecklas för att möta regionens behov – terminalen expanderar och vi förbereder för en tåganslutning, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Logistikplatsen ligger inte bara väl till för kommunikationer inom Sverige. Tack vare flygplatsen nås flertalet av Europas huvudstäder inom två timmar.

Sammantaget flög 579 597 personer till eller från Göteborg Landvetter Airport enbart under oktober månad. Under årets tio första månader var siffran 5 254 119, varav 4 070 787 var utrikesresenärer.

Flygplatsens utveckling är en viktig del i förklaringen till att Swedavia och Härryda kommun nu storsatsar på Airport City. Etableringen växer fram i ett område som omfattar cirka 2 000 000 kvadratmeter mark. Ambitionen är att området fullt utbyggt ska ge utrymme för 10 000 arbetsplatser inom så vitt skilda verksamheter som logistik, handel, upplevelser, kontor och hotell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079