23948sdkhjf

Prisbelönt Norsborgsdepå

Norsborgsdepån har utsetts till ”Outstanding Project of the Year 2015” av International Tunnelling and Underground Space Association (ITA).
Utmärkelsen har tagits fram för att uppmärksamma intressanta och väl genomförda underjordiska byggprojekt världen över. Bland de ungefär hundra tävlingsbidrag som lämnades in till årets evenemang valde den internationella juryn ut nio finalister i tre kategorier. Bland de utvalda projekten fanns Skanskas tunnelbygge Norsborgsdepån som slutligen tog hem kategorin ”Outstanding Project of the Year” framför två australiensiska tunnelprojekt.

Skanska genomförde arbetena i Norsborgsdepån under perioden 2013-2015 då tre bergrum för nattlig förvaring av tunnelbanetåg färdigställdes. Totalt lossades runt en miljon ton berg för att ge plats för bergrummen som är 450 meter långa och mellan 20 och 24 meter breda.

Bland de kriterier som juryn hade att ta ställning till fanns innovationsförmåga i utformning och konstruktion samt förmåga att utveckla kostnadseffektiva lösningar och att minska störningar i stadsområden. Inte minst fästes stor vikt vid ambitionen att minimera omgivningspåverkan eftersom Norsborgsdepån har både boende och näringsidkare som närmaste grannar. Kommunikation och planering var två av de viktigaste inslagen, bland annat anpassades sprängningarna så att de inte sammanföll med en närliggande förskolas vilostunder.

The International Tunnelling and Underground Space Association (ITA) är en internationell organisation, som syftar till att främja användningen av det underjordiska utrymmet som en lösning för hållbar utveckling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064