23948sdkhjf

WSP scannar Singapores t-bana

WSP ska ge en träffsäker bild över skicket i Singapores tunnelbana, inklusive matarlinjer, genom att i detalj kartlägga och utvärdera 18 mil spår med 144 stationer, tunnlar, viadukter, broar och depåer. All information samlas sedan lätt tillgänglig i en webbtjänst.
Tunnelbanesystemet Mass Rapid Transit, MRT, betraktas som ryggraden i Singapores kollektivtrafik och ska säkerställa att stadens (eller republikens) cirka 5,5 miljoner invånare kan förflytta sig snabbt och säkert. För att minska risken för oplanerade stillestånd ska nu WSP, på uppdrag av Singapores Land Transport Authority (LTA) kartlägga MRT:s samtliga spår, stationer, tunnlar, viadukter och depåer. Förhoppningen är bland annat att därigenom kunna sätta in de service- och underhållsarbeten som behövs innan skadorna blir akuta.

Datainsamlingen kommer att genomföras med hjälp av WSP Sveriges egenutvecklade teknik för 360-graders-fotografering och laserskanning, som bland annat använts i Stockholms tunnelbana.

Systemet som fått namnet IAMS används för mobil datainsamling, tillgångsinventering och anläggsanalys i järnvägsanläggningar. Systemet kan via tunnelbanespåren direktskanna alla ytor vid en fart av 15 km/h och samla relevant teknisk och ekonomisk anläggningsdata. Informationen presenteras efter bearbetning i en webbtjänst som byggts av WSP och utformats ungefär som Google Street View. Där kan operatörer och underhållare se anläggningens samtliga delar och det skick de befinner sig i. För största möjliga flexibilitet har IAMS gränssnitt som passar vanligt förekommande underhålls- och affärssystem.

WSP:s team kommer att ledas från Sverige och bemannas med medarbetare från Sverige, England, USA och Singapore. Anledningen till att personal finns placerad på flera kontinenter är att bearbetningen av inskannad data därmed ska kunna ske dygnet runt.

När arbetet avslutats i slutet av 2016 ska LTA besitta ett anläggningsregister som ska ge full kontroll av tunnelbanesystemets tillstånd och underhåll och därmed säkerställa tunnelbanan som fungerande kommunikationskanal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095