23948sdkhjf

Stororder på bergmassor

Skanska köper ungefär 2 500 000 ton bergmassor som hämtas från Förbifart Stockholms kommande tunnelarbeten vid Sätra.
Stenmaterial utgör grunden för de flesta bygg- och anläggningsprojekten. Att återvinna det uttagna berget från förbifarten är en investering i det framtida samhällsbygget, säger Gustaf Werner, chef för Skanskas bergverksamhet.

Totalt beräknas förbifartens tunnelarbeten resultera i ungefär 19 miljoner ton bergmassor. Som mest intensivt blir det med start 2017 och fyra till fem år framåt då vägnätet skulle bli alldeles för hårt belastat av tung trafik om allt detta krossade berg skulle behöva transportera på lastbil. Trafikverket planerar därför för tre tillfälliga hamnar: en vid Sätra varv och två på Lovö. Därifrån kommer ungefär hälften av alla bergmassor att kunna transporteras bort med pråmar till tillfälliga mottagningsplatser.

Även Skanska räknar med att i första hand kunna använda sjötrafik för de förvärvade massorna. Avsikten är att transportera bergmassorna sjövägen till en egen mottagningshamn i Slagsta. Företaget har sökt hamntillstånd, men väntar fortfarande på beslut från mark- och miljödomstolen.

Ytterligare en stor fördel med att använda sjövägen för transporterna är att koldioxidutsläppen blir avsevärt mindre än om samma volym berg måste fraktas på vägarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078