23948sdkhjf

Optimistiska maskinentreprenörer

De närmaste månaderna ser ljusa ut för maskinentreprenörer. Den bedömningen gör åtminstone företagen själva enligt den branschspecifika konjunkturrapport som för första gången presenteras av branschorganisationen Maskinentreprenörerna.
2015 blev ett riktigt bra år för maskinentreprenörerna trots att gruvnäringen fortsätter att svikta. Det har vägts upp av stor efterfrågan på infrastruktursidan, ökat bostadsbyggande och inte minst en attitydförändring hos industrin som i allt större utsträckning väljer att hyra in underentreprenörer när det krävs maskininsatser.

– Samtidigt noterar vi en strukturförändring i branschen. Vi har ungefär 3 800 medlemsföretag där vi kan se hur företagen blir allt större. En anledning är att efterfrågan på tjänster är god samtidigt som konkurrensen ökar och då får storleken allt större betydelse för konkurrenskraften, säger Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg.

Konjunkturrapporter finns det gott om , men för en komplex bransch som maskinentreprenörer har det varit svårt att få en helt rättvisande bild av verkligheten. Det blir inte lättare av att ledtiderna mellan order och utförande tenderar att bli allt kortare.

– Andra konjunkturrapporter, till exempel från byggindustrin, inriktar sig främst på nyinvesteringar i byggsektorn där enbart en mindre del av våra företag är verksamma. För vår del väger inte minst industrin tungt, men också vatten och avlopp, gruvnäring samt väg och anläggning har stor betydelse för sysselsättning och framtidsutsikter, säger Hampe Mobärg.

Maskinentreprenörerna har nu tagit hjälp av marknadsanalysföretaget Industrifakta för att få ett bättre grepp om det aktuella läget i branschen och förväntningarna om framtiden. Tanken är att genomföra en marknadsundersökning två gånger per år och redovisningen görs utifrån fyra olika teman, eller delsektorer: underhåll, anläggning, vatten och avlopp, samt gruvindustri.

För sektorn underhåll görs också en konfidensindikator som då utgår från nivån i mars 2015, en tidpunkt då konjunkturen kan betraktas som riktigt bra. Trots det har utvecklingen varit synnerligen positiv. Utgångsvärdet i mars var 100, vilket ökade till 119 vid mätningen i september. Förväntningarna inför mars i år stannar på 90, vilket Hampe Mobärg ändå ser som en rätt bra siffra så här en bit in i vintern. Framför allt sviktar tilltron något då det gäller orderstock och maskininvesteringar medan däremot efterfrågan på tjänster väntas ligga kvar på samma nivå som vid motsvarande tidpunkt förra året. Förmodligen är nedgången säsongsbetonad, men eftersom undersökningen nu görs för första gången finns ingen äldre statistik som stöder en sådan slutsats.

Vad gäller anläggnings- och va-byggandet förväntas fortsatt stora investeringar i både bostäder och infrastruktur. Kärv ekonomi hos många kommuner bromsar dock byggandet av infrastruktur eftersom kraven ökar på kommuner och landsting som medfinansiärer.

Ytterligare ett bekymmer kan vara lokal brist på kompetent arbetskraft, vilket också kan resultera i en högre prisbild.

Inom gruvnäringen noteras en kraftig uppgång av byggstarter av både ny- och ombyggnadsprojekt. På minussidan konstateras dock att priserna på järnmalm sjunkit till en tredjedel sedan 2011 samtidigt som investeringar hålls tillbaka på grund av miljöprövningar och överklaganden.

– Sammantaget visar företagarna en försiktig, men spirande optimism inför det närmaste halvåret, även om det är stora skillnader mellan norra och södra Sverige. Bland annat innebär den rådande urbaniseringen att det skapas stor regional obalans med avseende på både husbyggnad och andra investeringar, säger Hampe Mobärg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078