23948sdkhjf

Volvo godtar HVO

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

HVO får nu användas i Volvos entreprenadmaskiner, bränslet uppges minska koldioxidutsläppen kraftigt och ska inte kräva några anpassningar av motorn.


De fossila koldioxidutsläppen uppges minska med upp till 90 procent med HVO - hydrerad vegetabilisk olja som namnet till trots kan framställas även av animaliska fetter, till exempel slakteriavfall.


– Bränslen med minimerad klimatpåverkan har efterfrågats de senaste tio åren. HVO började framställas i större skala av finska oljebolaget Neste för cirka tio år sedan och användes i början som en blandkomponent för vanlig diesel för att förbättra kvaliteten, säger Ulf Stefansson och Bengt Johansson på Volvo CE.


– Den effektivare och renare förbränningen ger mindre sot i motor och reningssystem, som exempelvis påverkar partikelfilter med förbättrad livslängd i nyare maskiner, säger Fredrik Rigö på Volvos svenska återförsäljare Swecon.


Han betonar också att även äldre Volvomaskiner kan köras på HVO.


Enligt Volvo CE blandar de svenska oljebolagen i dag in upp till 50 procent HVO i standard MK1 diesel, på senare år har även ren HVO marknadsförts.


– HVO uppfyller alla krav på ett dieselbränsle för den europeiska marknaden utom densiteten som är lite för låg. HVO minskar både hälsovådliga ämnen och klimateffekten från avgaserna, säger Volvo CE:s representanter.


Tillverkaren avgör vilka standarder ett bränsle måste uppfylla om garantin ska gälla. Eftersom 100 procent HVO har lägre densitet än minimikravet i standarden har Volvo CE nu godkänt bränslet. Företaget har också utfört tester som ska ha gett ett positivt resultat. Bränslets lägre densitet innebär dock att vissa motorer kan tappa några procent prestanda lite beroende på bränslesystemets konstruktion, uppger Volvo CE.


Hur ser det ut med eventuella prisskillnader gentemot vanlig diesel och RME?


– Vet ej. Detta är en fråga för oljebolagen men då fossilt bränsle nu är rekordbilligt så antar jag att HVO är relativt dyrt. Detta borde dock drabba även FAME (RME), säger Ulf Stefansson och Bengt Johansson.


Enligt Swecon är priset något högre än för vanlig diesel, just för att dieselpriset är så lågt.


– Storkunder/åkerier har rapporterat att de kunnat förhandla ner priset till samma nivå som vanlig diesel. HVO ligger i dagsläget ca 20-30 öre mer per liter, säger Fredrik Rigö.


50-procentig HVO kan tankas vid ”vanliga mackar”, när det gäller ren HVO måste oljebolagen möjligen beställa hem varan, uppger Ulf Stefansson och Bengt Johansson som också tror att bränsleförbrukningen kan öka några procent med 100 procent HVO jämfört med diesel medan 100 procent FAME (RME) ska ge en betydligt högre förbrukning.


– Användning av FAME (RMR) över sju procent som är standard i diesel rekommenderas inte av Volvo CE.


De konstaterar också att lastbilsmotorer måste miljöcertifieras för bränslen som avviker från standard EU-diesel, men att detta krav inte gäller för motorer till arbetsmaskiner.


Enligt Swecon är det bara att tanka och köra alla maskiner i alla applikationer. Fredrik Rigö noterar att det alltid är upp till kunden själv att välja bränsle, men att det finns skillnader mellan de olika alternativen.


– Vid användning av RME behöver motorn anpassas för att det ska fungera, till exempel kan man behöva göra dubbla oljebyten. Vid användande av 100 procent RME så är bränslet inte godkänt i de nyare Volvomaskinerna med dieselpartikelfilter. HVO har god köldtålighet och drabbas heller inte av den biologiska tillväxt som RME har vid längre lagringstider.


Fakta


HVO står för Hydrogenated Vegetable Oil (hydrerad vegetabilisk olja).


Namnet till trots kan det också baseras på animaliska fetter, till exempel slakteriavfall.


HVO framställs genom att fetterna processas med vätgas under inverkan av en katalysator. Resultatet blir ett drivmedel för dieselmotorer som kan användas i stället för diesel eller blandas in i diesel.


Produkten ska kemiskt sett vara identisk med fossil diesel, för att få användas i dieselmotorer krävs dock ett godkännande från tillverkaren om garantierna ska gälla.


Källa: Svenska Petroleum och Biodrivmedelinstitutet.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skolor byggs i Uppsala

Skellefteås hamn byggs ut

En rejäl utbyggnad ska göra Port of Skellefteå bättre lämpad att klara industrinäringens ökade behov. Enligt planerna ska de cirka en miljon ton som hanteras i dag dubbleras till år 2024 när den nya kajen står klar.

Veckans godingar

Det lästes så in i Norden i veckan – nyheter från både Norge och Finland drog klick! Cramos holländska friare finns också med i topp och så den där fantastiska vita grävmaskinen så klart. Men, vad klickades mest? Svaret finns här!

Topplistan: Största byggarna i Sverige

Toppen på listan över byggföretag med störst omsättning i Sverige ser ut som den brukar. 2018 toppade Peab före Skanska och NCC. JM behåller sin fjärdeplats. Det mesta talar dock för att Veidekke, som nästan tredubblat sin omsättning de senaste fem åren, rusar förbi redan i år.

Steelwrist vässar i Sverige och Danmark

Nyhetsbrev

Fjärrstyrda lastare kan revolutionera virkeshantering

Fjärrstyrda lastmaskiner kan effektivisera arbetet på virkesterminaler. Den övertygelsen står bakom ett utvecklingsprojekt där bland annat Mittuniversitetet, Volvo och SCA samarbetar med målet att samma operatör ska kunna ta hand om lastning och lossning på flera virkesterminaler.

Arkiv

Regeringen efterlyser plan för järnvägsunderhåll

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för underhåll av järnvägen och att utreda möjligheterna att avvisa järnvägsfordon som skadar järnvägsanläggningen

Prestigefullt pumpuppdrag

Hög tid för optimerad sprängning under jord

Sprängningsprocessen i underjordsgruvor ska bli både säkrare och mer produktiv. Det lovar Epiroc och Orica som nu inlett ett samarbete i syfte att utveckla ett semiautonomt sprängladdningssystem.

Ännu ett klartecken för utbyggt slutförvar

Nu har även Mark- och miljödomstolen tillstyrkt SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken, SFR, i Forsmark.

Peab helägare i stombyggare

Smidmek, som redan är en väsentlig del i Peabs utbud av bland annat förtillverkade stommar i stål och betong ägs nu i sin helhet av Peab.

Säkrare kranlyft med AI

NCC har identifierat tunga lyft med kranar som ett högriskområde. Därför samarbetar företaget nu med bland annat Edins Byggkranar och Microsoft för att testa möjligheterna att öka säkerheten med hjälp av AI-teknik.

1

Forskningsmiljoner till byggsäkerhet

Jan Johansson, vid Luleå tekniska universitet, tilldelas 3 277 000 kronor av Afa Försäkring för att kartlägga internationell forskning inom säkerhet kopplad till byggverksamhet, erfarenheter från säkerhetsparker och säkerhetsarbete i svensk byggindustri.

Reportage
"Det är en helt fantastisk spont"

Den färgsprakande skyskrapan drar blickarna till sig. Frågan är dock om inte grunden är minst lika intressant.

Reportage
Rör med restriktioner

Slarv dödar på bygget

Slarv är den enskilt viktigaste orsaken till olyckor på byggarbetsplatserna. Det anser sju av tio chefer inom stadsbyggnad, enligt en färsk Novus-undersökning som utförts på uppdrag av Byggcheferna.

Finsk importör tar över Beck Maskin i Sverige

Beck Maskins svenska verksamhet får finsk ägare. Det är maskinimportören KH-Koneet Group som tecknat avtal om förvärv av samtliga aktier i Beck Maskin Sverige AB.

Magni saluförs av Kranlyft i England

I april blev Kranlyft exklusiv distributör för Magnis produkter på den svenska marknaden. Sedan 1 november har uppdraget utvidgats till att även omfatta södra England.

Koldioxidfri cement

Säkrare i gruvan med sydafrikansk hjälp

Gruvbrytning och tunneldrivning under jord ska bli ännu säkrare i Sverige, lovar Epiroc, som nu lanserar sydafrikanska New Concept Mining på den svenska marknaden – ett nyligen förvärvat företag som specialiserat på främst bergförstärkning i tuffa miljöer.

Budet på Cramo är holländskt

Reportage
Motsatsernas maskin

Pontus Eriksson trivs i sin lilla men urstarka och skräddarsydda storstadsmaskin – den kritvita Hydreman har bland annat fått lastbilstuta, specialstol, klädd hytt och inbyggd ”dammsugare”.

Professor prisas för autonoma drönare

Det fastnade ni för i veckan

Branschen fick sina fiskar varma. det tisslades om uppköp och det byggs och renoveras samtidigt som konkurserna ökar-- mycket att läsa på entreprenad.com alltså, men vad lästes allra mest? Svaret finns här!

Olofsfors prisade på hemmaplan

Transportföretagen tar över Vintervägforum

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

SSM internrekryterar vd

Ledare: Prislapp med frågetecken

Utbyggt slutförvar i Forsmark godkänt

Han tar över som Sandvik-chef

Våtmarker återställs

Se alla Företagens egna nyheter

Personligt bemötande är bara förnamnet

Blåspot till din truck ökar säkerheten

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Behöver du uppdatera dina bakljus?

Lys upp din vardag

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Personlarm GSM/GPS

Vinga - robust varningsljusramp

Håll dina extraljus fräscha

Idrott ska inte vara en klassfråga!

Akustisk backvarnare

KIPP ställer ut på Elmia Subcontractor 12-15/11

Skydda ditt startbatteri

Pontus Överhem – chef för nytt affärsområde på Linotol

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

Enkelt att uppgradera extraljus till LED-ljus

Utmärkt elektriskt skydd - Vulktejp

Starthjälp Startbooster

Kipp pratar om LONG-LOK

Vill du vinna en Linear 18 Elite?

Självsugande centrifugalpump för industrier

Känn dig tryggare på arbetsplatsen - Brandfilt från Nexa

Bli guidad i belysningsdjungeln

Buntband med ståltunga

Möt Metso på Euro Expo

Sänd till en kollega

0.182