23948sdkhjf

Volvo godtar HVO

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

HVO får nu användas i Volvos entreprenadmaskiner, bränslet uppges minska koldioxidutsläppen kraftigt och ska inte kräva några anpassningar av motorn.


De fossila koldioxidutsläppen uppges minska med upp till 90 procent med HVO - hydrerad vegetabilisk olja som namnet till trots kan framställas även av animaliska fetter, till exempel slakteriavfall.


– Bränslen med minimerad klimatpåverkan har efterfrågats de senaste tio åren. HVO började framställas i större skala av finska oljebolaget Neste för cirka tio år sedan och användes i början som en blandkomponent för vanlig diesel för att förbättra kvaliteten, säger Ulf Stefansson och Bengt Johansson på Volvo CE.


– Den effektivare och renare förbränningen ger mindre sot i motor och reningssystem, som exempelvis påverkar partikelfilter med förbättrad livslängd i nyare maskiner, säger Fredrik Rigö på Volvos svenska återförsäljare Swecon.


Han betonar också att även äldre Volvomaskiner kan köras på HVO.


Enligt Volvo CE blandar de svenska oljebolagen i dag in upp till 50 procent HVO i standard MK1 diesel, på senare år har även ren HVO marknadsförts.


– HVO uppfyller alla krav på ett dieselbränsle för den europeiska marknaden utom densiteten som är lite för låg. HVO minskar både hälsovådliga ämnen och klimateffekten från avgaserna, säger Volvo CE:s representanter.


Tillverkaren avgör vilka standarder ett bränsle måste uppfylla om garantin ska gälla. Eftersom 100 procent HVO har lägre densitet än minimikravet i standarden har Volvo CE nu godkänt bränslet. Företaget har också utfört tester som ska ha gett ett positivt resultat. Bränslets lägre densitet innebär dock att vissa motorer kan tappa några procent prestanda lite beroende på bränslesystemets konstruktion, uppger Volvo CE.


Hur ser det ut med eventuella prisskillnader gentemot vanlig diesel och RME?


– Vet ej. Detta är en fråga för oljebolagen men då fossilt bränsle nu är rekordbilligt så antar jag att HVO är relativt dyrt. Detta borde dock drabba även FAME (RME), säger Ulf Stefansson och Bengt Johansson.


Enligt Swecon är priset något högre än för vanlig diesel, just för att dieselpriset är så lågt.


– Storkunder/åkerier har rapporterat att de kunnat förhandla ner priset till samma nivå som vanlig diesel. HVO ligger i dagsläget ca 20-30 öre mer per liter, säger Fredrik Rigö.


50-procentig HVO kan tankas vid ”vanliga mackar”, när det gäller ren HVO måste oljebolagen möjligen beställa hem varan, uppger Ulf Stefansson och Bengt Johansson som också tror att bränsleförbrukningen kan öka några procent med 100 procent HVO jämfört med diesel medan 100 procent FAME (RME) ska ge en betydligt högre förbrukning.


– Användning av FAME (RMR) över sju procent som är standard i diesel rekommenderas inte av Volvo CE.


De konstaterar också att lastbilsmotorer måste miljöcertifieras för bränslen som avviker från standard EU-diesel, men att detta krav inte gäller för motorer till arbetsmaskiner.


Enligt Swecon är det bara att tanka och köra alla maskiner i alla applikationer. Fredrik Rigö noterar att det alltid är upp till kunden själv att välja bränsle, men att det finns skillnader mellan de olika alternativen.


– Vid användning av RME behöver motorn anpassas för att det ska fungera, till exempel kan man behöva göra dubbla oljebyten. Vid användande av 100 procent RME så är bränslet inte godkänt i de nyare Volvomaskinerna med dieselpartikelfilter. HVO har god köldtålighet och drabbas heller inte av den biologiska tillväxt som RME har vid längre lagringstider.


Fakta


HVO står för Hydrogenated Vegetable Oil (hydrerad vegetabilisk olja).


Namnet till trots kan det också baseras på animaliska fetter, till exempel slakteriavfall.


HVO framställs genom att fetterna processas med vätgas under inverkan av en katalysator. Resultatet blir ett drivmedel för dieselmotorer som kan användas i stället för diesel eller blandas in i diesel.


Produkten ska kemiskt sett vara identisk med fossil diesel, för att få användas i dieselmotorer krävs dock ett godkännande från tillverkaren om garantierna ska gälla.


Källa: Svenska Petroleum och Biodrivmedelinstitutet.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

Nyhetsbrev

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Arkiv

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Halvvarmt uppdrag

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

NCC bygger i Rissne

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Bredare bana i Linköping

Vårens värstingar!

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Peab bygger utanför Göteborg

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Peab bygger i Ängelholm

Inget Load up North i år

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Stockholms största hittills

Se alla Företagens egna nyheter

Back-tv sats - perfekt till VW T6

Uttag av kärnor ur betong utan att skada armering & kanaler

Lås och larm för maskin och transportbil

Bli en lyckad entreprenör från start!

Upptäck cyklister och gångtrafikanter i tid!

En spännande ny produkt har kommit in i lager!

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Ännu ett lyckat portalmontage!

Sänd till en kollega

0.203