23948sdkhjf

Tungt vägande information

Cat Payload Measurement, CPM, finns numera inte bara för dumprar utan även för större hjullastare och grävmaskiner. Enligt Caterpillar är det ett viktigt verktyg för att kunna utnyttja maskinerna så effektivt som möjligt.

Malaga. Det är tufft i anläggningsbranschen, vinstmarginalerna minskar och det är därför viktigt att till exempel lasta rätt. Likt Guldlock är det lagom som gäller, den som lastar för mycket riskerar böter och sliter på både maskin och däck, den som lastar för lite bränner onödigt mycket bränsle och tar för lång tid på sig.


Det finns olika system för att hjälpa förarna lasta rätt, Caterpillar har sitt Cat Production Measurement, CPM, som först introducerades för dumprar, nu kommer systemet även för vissa grävmaskiner och tyngre hjullastare.


– Våra kunder behöver kunna lasta truckarna snabbare, nu kan vi erbjuda ett verktyg som gör att kunden kan maximera sin produktivitet, förklarade Caterpillars representant på ett pressevent i februari.


Maskinerna förses redan på fabrik med sensorer och lastvikten räknas ut genom att mäta det hydrauliska trycket och olika vinklar, Komponenterna är i mångt och mycket desamma som i Caterpillars system Cat Grade Control och föraren får informationen i sin display i hytten.


– Man ser till exempel lasten i trucken, lasten i skopan, antal vändor, målet med mera.


Föraren, eller för den delen arbetsledaren på kontoret, får också veta den genomsnittliga bränsleförbrukningen och det genomsnittliga antalet ton per timme.


– Med denna information kan man se om man ligger ”bra” till eller inte, om man behöver lägga till eller ta bort en maskin till exempel.


På dumprarna finns externa lastlampor som lyser i rött eller grönt beroende på om man börjar närma sig målvikten, på displayen syns också vilket material det handlar om (sten, grus, lera och så vidare).


– Man kan också spåra arbetet på en viss arbetsplats, se totala laster, procent med mera.


Det går att jämföra olika förares prestation, kanske behöver någon utbildas.


– Man får inte det enda rätta svaret men vi ger data och information som kunden sen kan klämma ut mer produktivitet med, förklarar Caterpillars representant.


– Med CPM eliminerar vi gissningsarbetet, det ska också förbättra säkerheten och minska både bränsleförbrukningen, och behovet av reservdelar och underhåll.


Däck är en annan vinnare, hävdar Caterpillar.


– Är däck väldigt billiga och lätta att byta? Nej, tvärtom och med mindre överlast får däcken ett längre liv.


Enligt Caterpillar lämpar sig CPM för alla som är intresserade av att mäta.


– Det kan vara en stor eller en liten kund, i olika applikationer, systemet är integrerat med maskinens övriga funktioner och det ska vara intuitivt, det vore värdelöst för oss om vi sätter in ett system som förarna inte vill använda, det måste fungera i maskincykeln.


CPM finns nu för C-serien dumprar (sex modeller på 26-45 ton), M- och L-serien hjullastare, samt för grävmaskinerna 336F XE, 349 XE och 352F XE.


Film! En minut Caterpillar finns att beskåda på vår Facebooksida (länk).


Mer läsning finns! Kolla länkarna nedan. :)


Caterpillar har en hel del nya maskiner att visa upp på Bauma 2016, men lyfter framförallt fram olika typer av förarhjälp. Läs mer HÄR!


Caterpillars nya system för att mäta kompaktion utlovas fungera i alla typer av jordar. Läs mer HÄR!


Cat Grade med assist ska göra det enklare att gräva rätt. Läs mer HÄR!


Med Cat Slope Assist ska bandschaktare kunna göra jobbet både snabbare och bättre lovar Caterpillar. Läs mer HÄR!


Caterpillar vill minska behovet av reservdelar. Läs mer HÄR!

Svenskarna är möjligen bäst i klassen när det gäller att köra maskin. Behöver vi verkligen hjälp? Läs mer HÄR!


En bra maskin är bara början hävdar Caterpillar. Läs mer HÄR!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Leveranstidningen Entreprenad är
entreprenadbranschens egen tidning! Följ oss gärna på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube. :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079