23948sdkhjf

Komatsu fyller luckan efter JCB

Vid årsskiftet gick Söderberg & Haak och JCB skilda vägar. Nu står det klart att den sydsvenska maskinleverantören i stället ersätter Hesselberg Maskin som svensk representant för världens näst största tillverkare av entreprenadmaskiner – Komatsu.


Att Komatsu byter representant i Sverige kommer inte helt oväntat. När Hesselberg Maskin tog över agenturen hösten 2009 lades ribban högt. Det uttalade målet var att bli tredje största maskinleverantör i Sverige och det är bara att konstatera att dit är det fortfarande en lång väg att gå, även om försäljningen sköt rejäl fart under andra halvåret 2015 – om än från en låg nivå.

För många befintliga kunder kommer omställningen inte att bli särskilt stor. Söderberg & Haak har tagit över nästan hela inkråmet i Hesselbergs Maskins svenska verksamhet med personal, lager och förpliktelser. Där ingår bland annat verkstaden i Göteborg, anläggningen i Knivsta och verksamheten på Nordkalk på Gotland, inklusive kontraktet.

Det enda som inte följer med i köpet är den gruvinriktade verksamheten och säljaren i Kiruna.

En stor fördel är att vi nu fått en svensk ägare med ett uttalat fokus på Sverige. Dessutom har Söderberg & Haak en väl utbyggd infrastruktur med servicestationer och återförsäljare runt om i Sverige. I kombination med lång och bred erfarenhet av maskinförsäljning i Sverige innebär det att vi kan ta ett stort steg framåt, säger Lucas Berghult, som sommaren 2014 kom till Hesselberg Maskin där han varit Sverigeansvarig och bland annat till stor del byggt upp den försäljningsorganisation som han nu tar med sig till den nya ägaren.

– Vi har kvar våra arbetsplatser och de flesta i Hesselbergs organisation följer med till de nya ägarna där vi har möjlighet att komma betydligt närmare kunderna. Redan från början breddas återförsäljarnätet avsevärt och där det finns vita fläckar har vi blivit lovade täckning.

– Jag uppskattar också den stora tekniska kompetens som finns hos de nya ägarna. Bland annat bedrivs kontinuerligt en extremt skicklig teknisk utbildning som bland annat säkerställer att det alltid finns mekaniker som står väl rustade att ta hand om maskinerna.

Nu ska verksamheterna integreras , något som inte sker över en natt. Fortfarande befinner sig omorganisationen i ett tidigt skede och bland annat handlar det om att utbilda de berörda som inte behärskar maskinerna.

Thomas Svensson, vd för Söderberg & Haak betonar att förhandlingarna med Hesselberg Maskin förts i en konstruktiv och kundorienterad anda och att företagen kommer att samarbeta framöver för att kunna ge kunderna i båda länderna än bättre service. Och det är ingen tvekan om att norrmännen har den rutin som behövs. Företaget har representerat Komatsu i Norge sedan 1972.

Lucas Berghult är övertygad om att bytet av representant kommer att innebära ett rejält lyft för försäljningen.

– Vi har varit en allt för liten aktör i Sverige med tanke på det varumärke vi representerar. Nu har vi tagit steget från division ett till Elitserien. Vi vill och kan växa och jag räknar med att det kommer att anställas fler, säger Lucas Berghult, som har en speciell önskan under våren.

Jag hoppas verkligen att vi hinner få hit Komatsus nya, stora hybridgrävare till Svenska Maskinmässan på Solvalla. Hybridlösningen kommer verkligen till sin rätt i en produktionsmaskin i 36-tons klassen. Det finns mängder med jobb den kan göra i Sverige.

Tror ni att det blir bättre fart på försäljningen av Komatsu i Sverige nu när Söderberg & Haak tar över? Diskutera gärna på vår Facebooksida (klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078