23948sdkhjf

Säljstart i Sverige för välutrustad grävare

Förra årets Intermat blev avstamp i Europa för Hitachis steg IV-anpassade grävmaskiner i 6-serien. På Bauma tas ytterligare ett steg med ett bredare modellprogram bland både grävare och lastmaskiner. Under tiden har de första grävarmodellerna hunnit introduceras i Sverige.
Minskad miljöbelastning, ökad produktivitet och sänkta driftkostnader utlovas med den nya generationen bandgrävare från Hitachi. Först ut med Serie 6-teknik är ZX250-6, ZX300-6 och ZX350-6, modeller som finns i både LC- och LCN-version.

De nya modellerna bereds mycket utrymme på vårens Bauma, men redan nu har de första svenska entreprenörerna tagit chansen att titta närmare på nykomlingarna.

Bland annat visades 32-tonnaren ZX300LC under ett öppet hus hos Delvators representant i Örebro, Berggrens Maskinservice, i samband med Hindersmässan.

Intresset har varit stort och tyvärr måste vi skicka tillbaka maskinen till fabrik direkt efter visningen. Vi har precis påbörjat säljutbildningen, men har redan sålt den första maskinen. Totalt är det nog en fem-sex maskiner av de nya modellerna som sålts i Sverige, säger företagets vd Anders Ericsson, som lyfter fram flera fördelar med de nya maskinerna.

Bland annat har dieselpartikelfiltret tagits bort och ersatts med ett SCR-system som renar avgaserna med hjälp av Adblue.

– Man kan räkna med att Adblue-tanken behöver fyllas på vid varannan eller var tredje dieseltankning. Dieselpartikelfilter tar energi och SCR-tekniken innebär att motorstyrningen kan ändras till mer effektiv förbränning, något som kan ge både lägre bränsleförbrukning och ökad effekt.

Hitachis eget hydrauliksystem Trias har tagits emot väldigt väl och den nya generationen arbetar med tre hydraulpumpar som i serie 6 fått en smartare pumpstyrning som minskar risken för onödiga oljeflöden. Det bidrar till att bränsleförbrukningen minskat med upp till tio procent i normalläget eco-mode. Trias II-systemet ger tillgång till en extra outnyttjad hydraulfunktion, som kan nyttjas som ett ytterligare redskapsflöde, eller för styrning av trippelbom, säger Anders Ericsson.

Underhållsarbetet har blivit både enklare och säkrare. Motorhuven kan öppnas och därmed ge fri tillgång till inspektions- och servicepunkter som ligger väl samlade. Ett skyddsräcke runt den övre plattformen gör det säkrare att vistas uppe på maskinen.

En ny typ av bränslefilter ska dessutom ge både enklare och renare byten. Bränslesystemet innehåller även en termostat för uppvärmning av dieseln vid kyla, vilket minskar risken för stillestånd. En elektrisk högkapacitetspump ska säkerställa att motorn alltid tillförs rätt mängd bränsle.

Tillverkaren lyfter också fram att nya lösningar på bland annat slangkopplingar minskar risken för läckage av både motor- och hydraulolja.

För 27-tonnaren ZX250-6 och större kommer tre urspårningsskydd per band att vara standard i stället för ett som i tidigare modeller. Därutöver har godstjockleken för larvmotorernas skyddsplåtar fördubblats. Även tjockleken på bandplattorna har ökats för att minska risken för skador.

En förbättrad och förstorad display i hytten ger föraren tillgång till fler funktioner än tidigare via överskådliga menyer. Bland annat finns indikatorer för Adblue, hydrauloljetemperatur och motorvarvtal. Det är också lättare än tidigare för föraren att välja redskapsläge med utökat antal redskap, som tiltrotator och släntskopa, säger Anders Ericsson.

Panelen i hytten är tillverkad i AES-plast som beskrivs som extremt hållbar och bland annat ska klara påfrestningen från ultravioett ljus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079