23948sdkhjf

Samarbete för branschens framtid

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Medlemmarna i Maskinentreprenörerna erbjuds billigare maskiner, Pon får leverera maskiner till ME:s maskinförarutbildningar och Engcon får leverera redskap till de grävmaskiner som berörs. Det är resultatet av ett samarbetsavtal mellan Pon Equipment och Maskinentreprenörerna.

Det finns många sätt att locka nya medlemmar till en organisation eller förening. För branschorganisationen Maskinentreprenörerna måste en av de bättre modellerna vara att förhandla fram rabatter för sina medlemmar vid köp av entreprenadmaskiner.

För maskinleverantören, som i det här fallet är Pon Equipment, handlar det förstås om möjligheten att sälja fler maskiner, en möjlighet som inte blir mindre av att företaget dessutom blir exklusiv leverantör av maskiner till de gymnasieutbildningar och andra kurser som Maskinentreprenörerna genomför i samarbete med kommuner.

Huvudavtalet gäller i tre år med möjlighet till förlängning på ytterligare ett år. I praktiken innebär det att Pon ska leverera upp till 30 maskiner till skolorna bara i år. Erbjudandet omfattar sex olika maskinmodeller, fyra grävmaskiner och två hjullastare. Till alla maskiner finns ett urval av redskap och utrustning där Engcon utsetts till huvudleverantör på grävmaskinssidan. Avsikten är att paketet ska vara tillräckligt brett för att täcka flertalet behov – och dessutom med kort leveranstid.

– Ambitionen är att vi alltid har ME-maskiner på gården som står färdiga för omgående leverans. I erbjudandet ingår även garantilösningar på upp till fem år, beroende av maskinmodell, säger Lars Hemmingsson, servicedirektör för Pon som varit med och arbetat fram avtalet.

Enligt Kristian Johansson, produktspecialist och och ansvarig för säljsupport och utbildningsfrågor på Pon, var valet av Engcon som leverantör av redskap till grävmaskinerna ganska självklart.

De klarar att leverera en helhet med säkra redskapsfästen och moderna tiltrotatorer som dessutom går att bygga på med massor av extra tillbehör, säger han.

Pon valde dessutom att utrusta ME-maskinerna med Engcons styrsystem DC2 samt spakarna Mig 2.

– Mig 2 är ett ergonomiskt bra handtag med många funktioner och vår erfarenhet är att DC2 är ett bra styrsystem som dessutom kan fjärrsupportas via en smartphone. Det gillar våra kunder, säger Kristian Johansson.

Lars Rönnestrand, säljchef på Engcon Sweden, gläds speciellt åt att Pon upptäckt företagets koncept med funktioner som kan byggas på tiltrotatorn i takt med att maskinens arbetsuppgifter ändras.

– Det går att köpa en tiltrotator i en så kallad basversion och sedan bygga på med bland annat EC-Oil automatiska oljekopplingssystem, löstagbar grip, roteringssensor för grävsystem och ergonomiska handtag, säger Lars Rönnestrand.

Väl så viktigt för Maskinentreprenörerna är att hitta rätt utrustning även till sina utbildningscentra. Målet är är att utbildningarna ska fungera som bas för branschens kompetensutveckling där en av nyckelfrågorna för framtiden är att få fram kompetenta maskinförare, en yrkesgrupp som det snart kan komma att råda brist på. Det förutspås i vart fall i en undersökning som gjorts bland Maskinentreprenörernas medlemsföretag. Undersökningen visar att tillgången till kompetenta, välutbildade förare betraktas som den viktigaste frågan för att säkra framtiden för medlemmarnas verksamhet och för branschens utveckling.

– Maskinförare är jätteviktiga, men en bristvara. De är ett av fundamenten i dag. Överallt där det byggts gator, motorvägar, järnvägar eller hus. Där har en maskinförare varit, säger Kristian Johansson.

Samtidigt är det märkbart att ekonomiska realiteter gör att kommunerna har svårt att driva utbildningarna.

– Maskinförar- och transportutbildningar är de dyraste som finns. Att investera i maskiner och fordon och hålla maskinparken modern kostar mycket pengar. Som branschorganisation kan vi inte sitta bredvid och titta på. Vi måste vara med och agera, säger Tomas Lindberg som är projektledare för skolutveckling inom ME-skolan AB.

– En stor del i att bedriva en sån här verksamhet är att ha tillgång till bra och moderna maskiner. Upplägget med Pon är att vi kan hyra maskiner efter skolornas behov och ständigt hålla oss med en modern park. Det finns också ett genuint intresse från Pon och Caterpillar att vara med och vilja ta ansvar för branschens utveckling, säger Tomas Lindberg, som nu kan se fram mot samarbetet med Pon som innebär att ME-skolornas elever kommer att få köra toppmoderna Caterpillar-maskiner under hela utbildningstiden.

Det är jätteviktigt att höja innehållet och statusen på utbildningarna så att de lockar motiverade elever och lärare. Studenterna måste bli välutbildade och rustade att fortsätta en professionell yrkeskarriär efteråt, säger Kristian Johansson.

– Visst är det en fördel att eleverna får en känsla för våra maskiner, vår teknologi och de värden vi står för. Samtidigt finns det ett högre värde för oss. Vårt mål är inte att tjäna pengar. Det är viktigt att vi får ut fler unga, välutbildade och kompetenta förare på marknaden. Det råder brist på förare och det blir värre om några år om inget görs. Att få vara med att driva utvecklingen känns mycket bra, säger Kristian Johansson.

Ytterligare en anledning till Maskinentreprenörernas engagemang i maskinförarutbildningen är bedömningen att kvaliteten på utbildningen varierar enormt mellan olika skolor.

– Effekten har i värsta fall varit att elever inte når upp till kraven för att bli anställningsbar, konstaterar Tomas Lindberg.

Upplägget blir en form av upphandlad entreprenad, inte att Maskinentreprenörerna startar friskolor. Eleverna söker in till skolorna som vanligt. Den kommunala skolan tar hand om alla kärnämnen, skolhälsovård, skolutveckling med mera. Maskinentreprenörerna tar hand om de yrkesinriktade delarna med maskiner, innehåll och lärare.

– Vi har ett non-profit upplägg. Det är ingen affärsidé att tjäna pengar. Det som vi får över går till utbildningen. Grundtanken är att driva kvalitet och att ordna utbildningar, säger Tomas Lindberg.

Skolorna kommer att kallas för ME Utbildningscenter. Förutom gymnasieutbildningarna är ambitionen att de ska vara en bas för branschens kompetensutveckling. Även Yrkesvux-utbildningar eller företagsanpassade kurser ska kunna ges, till exempel för rörläggning, säkra avlopp och säkra lyft. Dessutom ska kompetensprov och valideringar kunna genomföras.
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bauma 2019
Säg hej till Bauma

Stor, större, störst, Bauma. Se hur världens största maskinfest växer fram.

Veckans mest lästa!

Hammerglass jublar över skärpta skyddskrav

Ett färskt norskt krav på att entreprenadmaskiner på vissa av Statens Vegvesens arbetsplatser ska vara utrustade enligt Skyddsklass 3 tas emot med glädje av Hammerglass.

Ny spray motverkar kristaller i SCR-katalysatorn

Kristaller i SCR-katalysatorn är ett dyrt problem för många maskinägare – nu finns ett effektivt medel mot onödiga driftstopp och höga utsläppsnivåer.

Mörka moln över projektmarknaden

Tillförseln av projekt till Sverige Byggers projektdatabas har minskat kraftigt de två senaste åren. Det är en tydlig indikation om att vi kan räkna med betydligt färre byggstarter inom en inte allt för avlägsen framtid.

Elektrisk gruva – Norge först i världen

Nyhetsbrev

NCC avyttrar dansk återvinning

NCC avyttrar sin danska återvinningsverksamhet till återvinningsföretaget RGS Nordic. Försäljningen är ett led i renodlingen av NCC Industrys verksamhet i Danmark.

Arkiv

Bygglogistiker tog hem Postnords stora logistikpris 

Specialpris delades också ut till sjukvårdslogistik på Karolinska. 

1

Fel av kommun att stoppa privat fibergrävning

Hässleholms kommun gjorde fel som hindrade privata företag att gräva ner fiber i kommunen. Det framgår av en dom från Patent- och marknadsdomstolen.

Grönt ljus för miljardprojekt

Effektivare ballasttransporter

Marigt i Malung

Samarbete om lastbilshandel

Nya sätt att hitta mineral

Nytt forskningsprojekt

Första genomslaget i Förbifart Stockholm

Vägsalt utvinns ur farlig aska

Med hjälp av ny teknik ska Ragn-Sells omvandla farligt avfall till värdefulla resurser i samband med såväl halkbekämpning som gödselproduktion.

Vägledning om rasrisker

En färsk tillsynsvägledning ska minska risken för bebyggda områden att drabbas av ras, skred eller erosion.

Ledare: Dags att visa mod

Klart med byggledare för miljardtunnel

”Det är helt klart realistiskt – förutsättningarna finns”

Utvinn metall och industrimineral i samma gruvor – forskare hävdar att breddad brytning skulle minska mängden avfall och öka den ekonomiska nyttan.

Mikroorganismernas tid är här

Engcon tredubblar kapaciteten

I dag, tisdag, invigdes den datastyrda och helt robotiserade produktionsanläggning som ska bidra till tredubblad produktionskapacitet för Engcon.

Rototilt till Australien

Efterlängtat spadtag

I dag togs första spadtaget för den 530 meter långa Veddestabron som blir en viktig pusselbit för att knyta samman den stadsbildning som just nu växer fram i Järfälla, strax utanför Stockholm.

Ja och nej till ny yrkesskola

Utbildningsutskottet vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasienivå – tre partier håller dock inte med.

NCC bygger i Jönköping

Veckans mest lästa!

Bauma 2019
Bättre vibbar från Engcon

Välbekant uppdrag för NCC

Veidekke bygger vårdboende

De öppnar för miljölastbilspremie

Slangservice till Sala

VA-lyft i Mariestad

Bauma 2019
Engcon uppgraderar sorteringsgriparna

Ledare: Bolunds bonöt

Skånekontoret räknar på Kågeröd

Gamla rör blir nya

Se alla Företagens egna nyheter

Nya drivaxlar till Tesla Model S

Fabriksrenoverad Bosch original dieselspridare till Citroen och Mini Cooper

Asfaltstransportör

Motordrivna membranpumpar för industrin

Vinga - robust varningsljusramp

Lazer Triple-R Elite 750

Extraljus 9"

Reportage om Linotol - en ung gammal 90 åring! 

Produktkatalog 2019

Ny Eko butik för Fastec i Sundsvall

Bra tryck i verksamheten

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

Arbetsbelysning LED

Ny Volvoaxel

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Inspektionslampa

Jackon Grundlösningar: Välj rätt byggsystem till ditt projekt

Medieintresse för tågdepån i Kärråkra

Laddbart varningsljus

Drivknut till Dacia Duster

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefte...

Arbetsbelysning LED med värmelins

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Ännu en ny Volvoaxel

Sänd till en kollega

0.163