23948sdkhjf

Samarbete för branschens framtid

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Medlemmarna i Maskinentreprenörerna erbjuds billigare maskiner, Pon får leverera maskiner till ME:s maskinförarutbildningar och Engcon får leverera redskap till de grävmaskiner som berörs. Det är resultatet av ett samarbetsavtal mellan Pon Equipment och Maskinentreprenörerna.

Det finns många sätt att locka nya medlemmar till en organisation eller förening. För branschorganisationen Maskinentreprenörerna måste en av de bättre modellerna vara att förhandla fram rabatter för sina medlemmar vid köp av entreprenadmaskiner.

För maskinleverantören, som i det här fallet är Pon Equipment, handlar det förstås om möjligheten att sälja fler maskiner, en möjlighet som inte blir mindre av att företaget dessutom blir exklusiv leverantör av maskiner till de gymnasieutbildningar och andra kurser som Maskinentreprenörerna genomför i samarbete med kommuner.

Huvudavtalet gäller i tre år med möjlighet till förlängning på ytterligare ett år. I praktiken innebär det att Pon ska leverera upp till 30 maskiner till skolorna bara i år. Erbjudandet omfattar sex olika maskinmodeller, fyra grävmaskiner och två hjullastare. Till alla maskiner finns ett urval av redskap och utrustning där Engcon utsetts till huvudleverantör på grävmaskinssidan. Avsikten är att paketet ska vara tillräckligt brett för att täcka flertalet behov – och dessutom med kort leveranstid.

– Ambitionen är att vi alltid har ME-maskiner på gården som står färdiga för omgående leverans. I erbjudandet ingår även garantilösningar på upp till fem år, beroende av maskinmodell, säger Lars Hemmingsson, servicedirektör för Pon som varit med och arbetat fram avtalet.

Enligt Kristian Johansson, produktspecialist och och ansvarig för säljsupport och utbildningsfrågor på Pon, var valet av Engcon som leverantör av redskap till grävmaskinerna ganska självklart.

De klarar att leverera en helhet med säkra redskapsfästen och moderna tiltrotatorer som dessutom går att bygga på med massor av extra tillbehör, säger han.

Pon valde dessutom att utrusta ME-maskinerna med Engcons styrsystem DC2 samt spakarna Mig 2.

– Mig 2 är ett ergonomiskt bra handtag med många funktioner och vår erfarenhet är att DC2 är ett bra styrsystem som dessutom kan fjärrsupportas via en smartphone. Det gillar våra kunder, säger Kristian Johansson.

Lars Rönnestrand, säljchef på Engcon Sweden, gläds speciellt åt att Pon upptäckt företagets koncept med funktioner som kan byggas på tiltrotatorn i takt med att maskinens arbetsuppgifter ändras.

– Det går att köpa en tiltrotator i en så kallad basversion och sedan bygga på med bland annat EC-Oil automatiska oljekopplingssystem, löstagbar grip, roteringssensor för grävsystem och ergonomiska handtag, säger Lars Rönnestrand.

Väl så viktigt för Maskinentreprenörerna är att hitta rätt utrustning även till sina utbildningscentra. Målet är är att utbildningarna ska fungera som bas för branschens kompetensutveckling där en av nyckelfrågorna för framtiden är att få fram kompetenta maskinförare, en yrkesgrupp som det snart kan komma att råda brist på. Det förutspås i vart fall i en undersökning som gjorts bland Maskinentreprenörernas medlemsföretag. Undersökningen visar att tillgången till kompetenta, välutbildade förare betraktas som den viktigaste frågan för att säkra framtiden för medlemmarnas verksamhet och för branschens utveckling.

– Maskinförare är jätteviktiga, men en bristvara. De är ett av fundamenten i dag. Överallt där det byggts gator, motorvägar, järnvägar eller hus. Där har en maskinförare varit, säger Kristian Johansson.

Samtidigt är det märkbart att ekonomiska realiteter gör att kommunerna har svårt att driva utbildningarna.

– Maskinförar- och transportutbildningar är de dyraste som finns. Att investera i maskiner och fordon och hålla maskinparken modern kostar mycket pengar. Som branschorganisation kan vi inte sitta bredvid och titta på. Vi måste vara med och agera, säger Tomas Lindberg som är projektledare för skolutveckling inom ME-skolan AB.

– En stor del i att bedriva en sån här verksamhet är att ha tillgång till bra och moderna maskiner. Upplägget med Pon är att vi kan hyra maskiner efter skolornas behov och ständigt hålla oss med en modern park. Det finns också ett genuint intresse från Pon och Caterpillar att vara med och vilja ta ansvar för branschens utveckling, säger Tomas Lindberg, som nu kan se fram mot samarbetet med Pon som innebär att ME-skolornas elever kommer att få köra toppmoderna Caterpillar-maskiner under hela utbildningstiden.

Det är jätteviktigt att höja innehållet och statusen på utbildningarna så att de lockar motiverade elever och lärare. Studenterna måste bli välutbildade och rustade att fortsätta en professionell yrkeskarriär efteråt, säger Kristian Johansson.

– Visst är det en fördel att eleverna får en känsla för våra maskiner, vår teknologi och de värden vi står för. Samtidigt finns det ett högre värde för oss. Vårt mål är inte att tjäna pengar. Det är viktigt att vi får ut fler unga, välutbildade och kompetenta förare på marknaden. Det råder brist på förare och det blir värre om några år om inget görs. Att få vara med att driva utvecklingen känns mycket bra, säger Kristian Johansson.

Ytterligare en anledning till Maskinentreprenörernas engagemang i maskinförarutbildningen är bedömningen att kvaliteten på utbildningen varierar enormt mellan olika skolor.

– Effekten har i värsta fall varit att elever inte når upp till kraven för att bli anställningsbar, konstaterar Tomas Lindberg.

Upplägget blir en form av upphandlad entreprenad, inte att Maskinentreprenörerna startar friskolor. Eleverna söker in till skolorna som vanligt. Den kommunala skolan tar hand om alla kärnämnen, skolhälsovård, skolutveckling med mera. Maskinentreprenörerna tar hand om de yrkesinriktade delarna med maskiner, innehåll och lärare.

– Vi har ett non-profit upplägg. Det är ingen affärsidé att tjäna pengar. Det som vi får över går till utbildningen. Grundtanken är att driva kvalitet och att ordna utbildningar, säger Tomas Lindberg.

Skolorna kommer att kallas för ME Utbildningscenter. Förutom gymnasieutbildningarna är ambitionen att de ska vara en bas för branschens kompetensutveckling. Även Yrkesvux-utbildningar eller företagsanpassade kurser ska kunna ges, till exempel för rörläggning, säkra avlopp och säkra lyft. Dessutom ska kompetensprov och valideringar kunna genomföras.
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Volvo satsar helhjärtat på el i sina kompaktmaskiner

Volvo CE lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner under år 2020.

Hydroscand etablerar sig på Gotland

WSP ger teknikstöd för norska tåg

Med byggterapi som morot

En vuxenutbildning paketerad som byggterapi och nära samarbete med bland annat Skanska och NCC ska få fler att öppna ögonen för arbete i byggsektorn.

MISAB blir ABT Väst

Otillräcklig kunskap om friktion på cykelbanor

Nyhetsbrev

Full kontroll på timmar, lön och projekt

SmartDok hjälp för byggentreprenörer som inte gillar pappersarbete

Arkiv

Samarbete med golfklubb ger stororder

Drygt 20 golfmaskiner och 100 golfbilar samt tillhörande underhållsservice ingår i en jätteorder från Golfstar Sverige.

Vindkraftsuppdrag i Värmland

Veidekke får ett uppdrag på 182 miljoner kronor.

Äntligen klartecken för bro över Skurusundet

Efter flera års försening kunde kontrakt nyligen tecknas med entreprenör för byggandet av den nya Skurubron.

Klaravik passerar miljarden

Efter en tillväxt på mer än 50 procent passerade Klaravik en omsättning på en miljard kronor på sina auktioner under 2018.

Väganalys i hög fart

Enbart i Sverige mäts cirka 80 000 kilometer väg varje år. Nu presenteras teknik som gör informationsinsamlingen betydligt snabbare.

Uppsalabyggare växer genom förvärv

Håll koll på vibrationerna

Verktygen har utvecklats i många hänseenden, den skyddsutrustning som finns används dock för sällan konstaterar Bosch.

Sju av tio tar sig inte tid

Vidtar yrkeshantverkare de säkerhetsåtgärder som krävs? Inte enligt en undersökning som Bosch låtit göra. De svenska hantverkarna verkar dessutom vara sämst i klassen.

Asfaltjobb för 50 miljoner

Mer sortering i Norrvidinge

Genom förvärvet av Sortab Mark och Sorteringstjänst utvidgar Norrvidinge sin verksamhet till Blekinge och södra Småland.

Mer tunneljobb för Bravida

Bravida har tagit hem ytterligare ett installationskontrakt i miljardklassen för Förbifart Stockholm.

NCC bygger depå

Frankrike nästa för Steelwrist

Steelwrists internationella expansion fortsätter nu med etableringen av ett eget bolag strax utanför Paris.

Dahl Sverige möblerar om

Dubbla milstolpar för Bobcat

Det fanns dubbla skäl att fira för Bobcat under förra året. Dels var det tioårsjubileum för minigrävaren E10 och dels passerade modellen 10 000 tillverkade exemplar.

Peab får jobb i Uppsala

Ny logistikpark ska bli störst i norra Stockholm 

Peab bygger i Skåne

Han blir specialistchef hos Erlandsson Bygg

Ny affärsområdeschef på Veidekke Anläggning

Ny mässa för VA och avfall

Misstänkt smittspridning kom inte från gruva

Hur blir arbetsmiljön i framtidens gruva?

Serneke rekryterar regionchef från NCC

HSB bygger i Visby

LKAB rör om i organisationen

Byggstart i Södertälje

De bygger fiber i Västergötland

Förändringar i JM-toppen

Se alla Företagens egna nyheter

Kall mjölk i affären tack vare Secomea (TR Electronic Nordic)

Genom grönländska glaciärer med Nokian Hakkapeliitta däck

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

Ny 1090-litteratur från SBI

Knutkors till Land Rover och Range Rover

Akut

72-timmarstävling om entré till Arkitekturgalan i Konserthuset

Självsugande centrifugalpump för industrier

Nytillverkad spridare till Opel

Ny kardan till Nissan

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknut till Mercedes Citan

Motorskölj för oljebyte

Stödlager till VW Transporter

Drivknuten.se säljer Veidec-produkter

Delad kunskap

Önskar vi på KIPP Scandinavia AB

New In-Sight 9912 from Cognex

Se reportaget från Sveriges modernaste tågdepå

Ny främre kardan till Toyota

Ny dieselpump till Mercedes Sprinter

Självsugande centrifugalpump för industrier

Steelwrist utsett till Gasellföretag för andra året i rad

-Innovationspristagaren är på väg att förändra en hel byggbransch...

Saltängen, för ett mer hållbart samhälle

Sänd till en kollega

0.106