23948sdkhjf

Samarbete för branschens framtid

Medlemmarna i Maskinentreprenörerna erbjuds billigare maskiner, Pon får leverera maskiner till ME:s maskinförarutbildningar och Engcon får leverera redskap till de grävmaskiner som berörs. Det är resultatet av ett samarbetsavtal mellan Pon Equipment och Maskinentreprenörerna.
Det finns många sätt att locka nya medlemmar till en organisation eller förening. För branschorganisationen Maskinentreprenörerna måste en av de bättre modellerna vara att förhandla fram rabatter för sina medlemmar vid köp av entreprenadmaskiner.

För maskinleverantören, som i det här fallet är Pon Equipment, handlar det förstås om möjligheten att sälja fler maskiner, en möjlighet som inte blir mindre av att företaget dessutom blir exklusiv leverantör av maskiner till de gymnasieutbildningar och andra kurser som Maskinentreprenörerna genomför i samarbete med kommuner.

Huvudavtalet gäller i tre år med möjlighet till förlängning på ytterligare ett år. I praktiken innebär det att Pon ska leverera upp till 30 maskiner till skolorna bara i år. Erbjudandet omfattar sex olika maskinmodeller, fyra grävmaskiner och två hjullastare. Till alla maskiner finns ett urval av redskap och utrustning där Engcon utsetts till huvudleverantör på grävmaskinssidan. Avsikten är att paketet ska vara tillräckligt brett för att täcka flertalet behov – och dessutom med kort leveranstid.

– Ambitionen är att vi alltid har ME-maskiner på gården som står färdiga för omgående leverans. I erbjudandet ingår även garantilösningar på upp till fem år, beroende av maskinmodell, säger Lars Hemmingsson, servicedirektör för Pon som varit med och arbetat fram avtalet.

Enligt Kristian Johansson, produktspecialist och och ansvarig för säljsupport och utbildningsfrågor på Pon, var valet av Engcon som leverantör av redskap till grävmaskinerna ganska självklart.

De klarar att leverera en helhet med säkra redskapsfästen och moderna tiltrotatorer som dessutom går att bygga på med massor av extra tillbehör, säger han.

Pon valde dessutom att utrusta ME-maskinerna med Engcons styrsystem DC2 samt spakarna Mig 2.

– Mig 2 är ett ergonomiskt bra handtag med många funktioner och vår erfarenhet är att DC2 är ett bra styrsystem som dessutom kan fjärrsupportas via en smartphone. Det gillar våra kunder, säger Kristian Johansson.

Lars Rönnestrand, säljchef på Engcon Sweden, gläds speciellt åt att Pon upptäckt företagets koncept med funktioner som kan byggas på tiltrotatorn i takt med att maskinens arbetsuppgifter ändras.

– Det går att köpa en tiltrotator i en så kallad basversion och sedan bygga på med bland annat EC-Oil automatiska oljekopplingssystem, löstagbar grip, roteringssensor för grävsystem och ergonomiska handtag, säger Lars Rönnestrand.

Väl så viktigt för Maskinentreprenörerna är att hitta rätt utrustning även till sina utbildningscentra. Målet är är att utbildningarna ska fungera som bas för branschens kompetensutveckling där en av nyckelfrågorna för framtiden är att få fram kompetenta maskinförare, en yrkesgrupp som det snart kan komma att råda brist på. Det förutspås i vart fall i en undersökning som gjorts bland Maskinentreprenörernas medlemsföretag. Undersökningen visar att tillgången till kompetenta, välutbildade förare betraktas som den viktigaste frågan för att säkra framtiden för medlemmarnas verksamhet och för branschens utveckling.

– Maskinförare är jätteviktiga, men en bristvara. De är ett av fundamenten i dag. Överallt där det byggts gator, motorvägar, järnvägar eller hus. Där har en maskinförare varit, säger Kristian Johansson.

Samtidigt är det märkbart att ekonomiska realiteter gör att kommunerna har svårt att driva utbildningarna.

– Maskinförar- och transportutbildningar är de dyraste som finns. Att investera i maskiner och fordon och hålla maskinparken modern kostar mycket pengar. Som branschorganisation kan vi inte sitta bredvid och titta på. Vi måste vara med och agera, säger Tomas Lindberg som är projektledare för skolutveckling inom ME-skolan AB.

– En stor del i att bedriva en sån här verksamhet är att ha tillgång till bra och moderna maskiner. Upplägget med Pon är att vi kan hyra maskiner efter skolornas behov och ständigt hålla oss med en modern park. Det finns också ett genuint intresse från Pon och Caterpillar att vara med och vilja ta ansvar för branschens utveckling, säger Tomas Lindberg, som nu kan se fram mot samarbetet med Pon som innebär att ME-skolornas elever kommer att få köra toppmoderna Caterpillar-maskiner under hela utbildningstiden.

Det är jätteviktigt att höja innehållet och statusen på utbildningarna så att de lockar motiverade elever och lärare. Studenterna måste bli välutbildade och rustade att fortsätta en professionell yrkeskarriär efteråt, säger Kristian Johansson.

– Visst är det en fördel att eleverna får en känsla för våra maskiner, vår teknologi och de värden vi står för. Samtidigt finns det ett högre värde för oss. Vårt mål är inte att tjäna pengar. Det är viktigt att vi får ut fler unga, välutbildade och kompetenta förare på marknaden. Det råder brist på förare och det blir värre om några år om inget görs. Att få vara med att driva utvecklingen känns mycket bra, säger Kristian Johansson.

Ytterligare en anledning till Maskinentreprenörernas engagemang i maskinförarutbildningen är bedömningen att kvaliteten på utbildningen varierar enormt mellan olika skolor.

– Effekten har i värsta fall varit att elever inte når upp till kraven för att bli anställningsbar, konstaterar Tomas Lindberg.

Upplägget blir en form av upphandlad entreprenad, inte att Maskinentreprenörerna startar friskolor. Eleverna söker in till skolorna som vanligt. Den kommunala skolan tar hand om alla kärnämnen, skolhälsovård, skolutveckling med mera. Maskinentreprenörerna tar hand om de yrkesinriktade delarna med maskiner, innehåll och lärare.

– Vi har ett non-profit upplägg. Det är ingen affärsidé att tjäna pengar. Det som vi får över går till utbildningen. Grundtanken är att driva kvalitet och att ordna utbildningar, säger Tomas Lindberg.

Skolorna kommer att kallas för ME Utbildningscenter. Förutom gymnasieutbildningarna är ambitionen att de ska vara en bas för branschens kompetensutveckling. Även Yrkesvux-utbildningar eller företagsanpassade kurser ska kunna ges, till exempel för rörläggning, säkra avlopp och säkra lyft. Dessutom ska kompetensprov och valideringar kunna genomföras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11