23948sdkhjf

Bredare utbud när Novatron blir tyskt

Möjligen var årets Maskinexpo sista gången det som tidigare var Novatrons svenska dotterbolag ställde ut under eget namn på en svensk mässa. Företaget är nu helägt av tyska Moba, vilket lär resultera i ett namnbyte senare i år.
Moba Group har haft ett nära samarbete med Novatron i både Finland och Sverige sedan 2011. I början av 2013 gick det tyska företaget in som minoritetsägare i Novatrons svenska bolag och tidigare i vår slutfördes förvärvet.

– Organisatoriskt innebär ägarbytet inga större förändringar, men vi blir betydligt starkare som företag. Dels får vårt grävsystem med tillhörande mjukvarulösningar och tjänster tillträde till betydligt fler marknader runt om i världen än tidigare, dels får vi tillgång till Mobas många produkter för den svenska marknaden. Bland annat handlar det om utrustning för väghyvlar, bandschaktare, borrvagnar och vältar, säger Jonas Hallberg, teknisk säljare på Novatron.

I och med det breddade programmet behöver vi växa, något som vi gör relativt långsamt i takt med att kostymen växer. Vi har redan förstärkt tekniker- och säljsidan i Göteborg. Även vid vårt huvudkontor i Timrå tar vi höjd för en breddad verksamhet.

– Vi vet av erfarenhet att 90 procent av alla fel som uppstår beror på handhavandet. Det är en anledning till att vi byggt upp ett omfattande servicenätverk och en trådlös fjärrstödtjänst som ska minska driftavbrotten och besök av tekniker oavsett var arbetsplatsen ligger.

Fjärrstödtjänsten innehåller felsöknings-, reparations- och utbildningsåtgärder som utförs med hjälp av fjärranslutning. Den ingår utan kostnad i alla Xsite PRO-maskinstyrningssystem. Det enda kunden behöver göra är att skaffa ett SIM-kort för telefonin, säger Jonas Hallberg.

– Vi ser en märkbar förskjutning mot att GPS-teknik används för maskinstyrningen. Med hjälp av vårt Xsite PRO-system kan nu 3D-maskinstyrning användas även av små entreprenörer på små arbetsplatser. Det finns inte längre något hinder för att exempelvis skapa egna 3D-ritningar för en husgrund, en dikeslinje eller liknande.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.047