23948sdkhjf

Snabba ryck med Epatraktor

33 kilometer i timmen är max för entreprenören som är så ung att han måste dra grävaren med sin Epatraktor. Men annars har det gått undan för Elias Westin, som startade eget som 15-åring och varvar läxor med plogning och grävning.

Bjästa. Leveranstidningen Entreprenad svänger in till Bjästa en grå augustidag, här i norra Ångermanland finns nämligen något riktigt sällsynt, en ung och driftig entreprenör som inte bara jobbar i pappas firma – han startade en egen.

– Jag har alltid gillar maskiner, nu är jag intresserad av att driva saker och få resultat, säger Elias Westin, 17 år.

Vi träffas på förmiddagen men Elias Westin har varit uppe länge, väckarklockan ringer kvart i sex varje morgon och så har det varit sedan skolan slutade i juni.

– Jag har fått jäkulskt mycket gjort på sommarlovet, ler han.

Kört maskin har han gjort länge, Elias Westin minns med ett skratt den fasa hans farmor fick uppleva när hon trodde sig se en traktor komma på rull i snön.

– Jag var 7-8 år och ute och plogade, jag syntes inte bakom ratten.

Han är uppvuxen med maskiner, hans far Lars-Åke är mannen bakom Westins Maskin i Bjästa och Elias har hängt med sedan han nått ned till pedalerna.

– Pappa har drivit upp företaget, han köpte en baklastare och spann vidare på det och i dag har han säkert 30 maskiner och omsätter 30 miljoner.

Framtiden låg utstakad för den energiske ångermanlänningen.

– Tanken var att jag skulle ta över när pappa lade av vid 60, då skulle jag vara i 30-årsåldern, säger han.

Men ödet ville annorlunda, fadern fick ett bra erbjudande och sålde företaget 2014, han arbetar vidare några år till som platschef men det finns inget kvar för sonen att ta över.

– Jag blev paff när pappa sålde men sedan blev jag ännu mera driven, jag fick en vilja att göra något själv, nu måste jag skapa något eget, konstaterar Elias Westin.

Han vilade inte på hanen, redan när beskedet kom gick han till banken i Bjästa för att fråga hur han skulle gå till väga för att starta ett aktiebolag.

Önskemålet var ovanligt, banken var försiktigt positiv men till slut stöp det på hans unga ålder.

– Bolagsverket nekade, man måste vara 18 för få ha ett aktiebolag.

För att starta enskild firma räckte det att vara 16, 15-årige Elias fick tåla sig, efter flera jobbiga månader var det äntligen dags – på 16-årsdagen slog han till.

– Samma dag startade jag enskild firma – Wentreprenad.

Ett banklån senare kunde han köpa en biltrailer och sin första maskin, det blev en begagnad tretonnare i Bjästa, en Volvo EC30 av 2001 års modell.

– Jag resonerade så att om jag köper en grävmaskin kan jag hyra ut den och den kan dessutom dras med Epan.

Epan ja. Elias Westin var 16 år och inte gammal nog att köra bil. Han hade dock en Epatraktor, en ombyggd King Cab som han ärvt av sin storebror.

– Jag var 14 när jag tog över den, jag lackade den, kromade och ändrade höjden.

Fordonet kom väl till pass när han blev egenföretagare.

– Det är en optimal bil, den är låg och blir därmed jävligt stark så jag kan dra grävaren.

Redan från början strömmade kunderna till, Elias Westin har käften med sig, han är charmig och ser till att synas. Han parkerade maskinen på macken i Bjästa och försåg den med en skylt, lade upp annonser på Blocket och satte upp lappar.

– Är man bara trevlig och seriös går det bra att få jobb.

Uppdragen har skiftat, Elias Westin har planerat tomter, dikat, gjort infarter och uppfarter, husgrunder och andra jobb där det krävts en liten maskin som smyger sig in och ut utan att lämna spår.

– Om det behövts större grävmaskiner har jag hyrt en, säger han.

Hösten 2015 var fylld av grävuppdrag, när vintern kom parkerade han grävaren för säsongen och satte sig i sin andra maskin. Bara någon månad efter det att han köpt grävmaskinen införskaffade han nämligen en hjullastare, en Volvo L90C.

– Den är jämnårig med mig, en 99:a, ler Elias Westin.

Plogningsuppdragen innebar bland annat att röja snö på tillfartsvägar till Botniabanan.

– Det är ett jättebra jobb, små räddningsvägar, långa sträckor där det bara är att ploga, jag plogade också en del i vindkraftsparken i Sidensjö så att de kunde komma upp med verken.

Tonåringen varvade plogning, läxor, skoterkörning och hockey men lade ner motocrossen.

– Jag skulle väl kanske hinna med mer, men nu vill jag göra den här grejen ordentligt och i vinter får jag nog sluta med hockeyn också, säger Elias Westin, som ser fram emot den kommande säsongen.

– Nu ska jag ploga, jag hoppas på en jädrigt bra vinter!

Sommaren som gått har varit hektisk. Tidiga morgnar har följts av sena kvällar, han har inte bara grävt för sin egen firma, lackat maskiner och kört för Westins Maskin, han har också tillverkat och sålt närmare 800 kubikmeter matjord.

– Det är en bra business, jag får brunnen hästgödsel gratis på hästgårdar mot att jag hämtar den, sand hämtar jag från Gidmarks grus och åkerjord har jag tagit från Gummigrossen i Bjästa, som skalat av en lägda. Sedan är det bara att blanda!

En annan affärsidé går ut på att repa upp maskiner. I våras köpte han en Volvo L70, ett riktigt rostigt exemplar från 1988 som gått i saltkörning för Trafikverket i Östersund.

– Den var billig och i dåligt skick, jag har gjort iordning den i sommar och ska sälja den innan vintern, det är en jättefin gårdstraktor.

Sommaren har också inneburit en praktisk utbildning i ledarskap, Elias Westin har ansvarat för Westins Maskins sommarjobbare, fem ungdomar som sin ringa ålder till trots ändå är äldre än sin handledare.

– Jag kan inte kräva att de som är lika gamla som mig ska kunna skruva eller köra, bara att de vill räcker långt – är de intresserade av att jobba och av att få till grejerna snyggt och bra kan de alltid lära sig, kommenterar Elias Westin.

– Jag försöker vara en förebild och ligga i – då gör de också det.

Han tror att det lönar sig att vara noggrann

– Många hastar och slarvar, jag gillar att göra lite design och tror att jag är riktigt bra på att få det snyggt.

Han hymlar inte om att han vill tjäna pengar men ser också ett stort värde i att ett väl utfört jobb.

– Det är jädrigt roligt att se att man själv kan göra något som blir bra och som andra tycker blir bra.

Det gångna året har varit intensivt. Gymnasiets teknikprogram är krävande, Elias har gått långa skoldagar, åkt hem för att äta och sedan grävt eller plogat till sent om kvällarna.

– Det var en lättnad att få sommarlov, då hann jag jobba mer, säger han.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på närmar sig skolstarten igen och Elias Westin ska försöka hålla arbetslusten i schack under den kommande terminen.

– Jag har börjat tacka nej och gör klart det jag håller på med, jag måste satsa mer på skolan.

Tanken är att plugga vidare efter gymnasiet, kanske bli maskin- eller byggingenjör.

– Men då tänker jag ha firman vid sidan av under utbildningen.

Alla tonåringar är inte lika driftiga som Elias Westin, just därför vill han gärna lyfta fram ett par likar.

– Jag har faktiskt två kompisar som har drivet - Erik och Isak Öberg i Överhörnäs.

18-årige Erik och 16-årige Isak har startat ett företag som heter NSK Invest.

– Erik duktig på affärer och Isak på skruvning, kommenterar Elias Westin.

En sak de tre killarna har gemensamt är att de kommer från entreprenörsfamiljer. I Elias fall är det inte bara pappa Lars-Åke som haft drivet, mamma Viveca har en egen grossistfirma i brödbranschen och storebror Johannes går på Handels och har startat ett företag för aktiehandel.

– Det är jättekul att alla är så drivna och jag vill visa att jag kan jag med, för det ska ju bli stort det här, ler Elias Westin.

Om man tvingar honom att spekulera om framtiden tänker han sig många maskiner och flera anställda om tiotalet år.

– Jag vill utbilda mig och bygga vidare på företaget.

Nästa milstolpe blir 18-årsdagen som infaller i slutet av april 2017, då ska det hett efterlängtade körkortet hämtas hem.

– Det blir underbart, det tar lång tid att ta sig nånstans nu, jag får köra maximalt 33 kilometer i timmen, ler Elias Westin.

När han blir myndig öppnar sig också andra möjligheter.

– Då blir det aktiebolag också, äntligen!


-------------------------------------------------------------------------

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube





Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141