23948sdkhjf

Superscania för Australien

Ropen efter högkapacitetsfordon blir allt högre, främst på grund av förväntningar om kraftigt minskad energiåtgång och ökad kostnadseffektivitet. Scania har tagit ropen på allvar och har just byggt sin hittills största lastbil med tänkt maxvikt på 220 ton avsedd för Australien.



Australien

är med sina närmare 7 750 000 kvadratkilometer jordens sjätte största land – ungefär 17 gånger större än Sverige. Det ställer stora krav på ett väl fungerande transportsystem, vilket också omfattar effektiva transportfordon där lösningarna måste vara kostnadseffektiva, säkra och med så små utsläpp som det bara är möjligt.

Det gäller inte minst för den australiska gruvnäringen som är av stor betydelse för landets ekonomiska tillväxt och stabilitet. Mineraler utgör en mycket stor del av exporten, vilket också betyder att enorma massvolymer måste transporteras från gruvorna till lämplig hamn.

Ett av de företag som specialiserat sig på dessa transporter är Qube Bulk som bland annat är verksamt i Pilbara-regionen i nordvästra Australien. Här handlar det framför allt om att frakta järnmalm till Port Hedland som utvecklats till en av världens viktigaste järnmalmshamnar med leveranser på upp mot 40 miljoner ton under de mest intensiva månaderna. Transporterna sker dygnet runt, 6,5 dagar per vecka och med körsträckor som kan vara ända upp till 450 kilometer. Det är därmed ingen sinekur som väntar de fordon som sätts in i Pilbara-trafiken. Under de tre år som fordonen beräknas användas kommer de att hinna med ungefär en miljon kilometer.

För att klara de enorma volymerna använder Qube Bulk en flotta med ”fordonståg” som hittills haft kapacitet att flytta runt 175 ton per ekipage. Men det är inte tillräckligt och därför planeras för andra lösningar som klarar betydligt mer last. Scania har hoppat på utmaningen och tagit fram ett riktigt kraftpaket med utgångspunkt från en R730 V8 8x8. Den har bland annat kompletterats med en stödaxel, vilket ska göra det möjligt att förflytta 220 ton.

– Vi har utvecklat den här lastbilen för att få den flexibilitet som behövs för att kunna ta tillvara de fördelar som ökade laster för med sig. Vi räknar med att inom kort kunna öka till 220 ton, säger Todd Emmert, direktör på Qube Bulk.

Han räknar med rejält ökad produktivitet med de nya fordonen, men ser även fler tydliga fördelar.

– För våra kunder är ökad effektivitet oerhört väsentligt, men för oss är ökad säkerhet högsta prioritet. Genom att lasta mer kan vi minska antalet transporter, vilket innebär färre tillfällen där våra fordon kommer i kontakt med övrig trafik. Därmed blir det ännu säkrare för alla som färdas på vägarna, säger Todd Emmert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062