23948sdkhjf

Lambertsson satsar klimatsmart

Rentalföretaget Lambertsson vill sätta sitt eget avtryck som förkämpe för en bättre miljö och kompletterar därför maskinparken på uthyrningshyllorna med eldrivna hjullastare, grävmaskiner och stampar.



Vi ser att efterfrågan på miljömaskiner blir vanligare och att beställarna ställer allt högre krav på genomförandet av entreprenader när det gäller miljö och arbetsmiljö. Vi vill driva den utvecklingen och därför satsar vi på att bidra med de maskiner som våra kunder behöver, säger Per Hovbrandt, marknadschef på Lambertsson Sverige.

Byggbranschen har en omfattande klimatpåverkan. Enbart i Sverige bedöms värdet till cirka tio miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. En studie visar att ungefär 60 procent kommer från anläggningsprojekt medan resterande 40 procent hänförs till husprojekt. Fördelningen kan dock förändras över tiden beroende på var tyngdpunkten i byggandet finns. Just nu lär det alltså ske en förskjutning mot husbyggandet på grund av den kraftiga ökningen av nya bostäder. Den totala mängden motsvarar dock ungefär 17 procent av Sveriges rapporterade utsläpp av växthusgaser 2012 och är i samma storleksordning som utsläppen från samtliga personbilar i Sverige, enligt en rapport från Iva, Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien och Sveriges Byggindustrier.

Olika former av energieffektivisering har medverkat till att belastningen i driftfasen minskat påtagligt, medan produktionsfasen inte haft samma positiva utveckling även om effektivare maskiner och en åtminstone påbörjad omställning från fossila bränslen kommit en liten bit på väg.

Nu kliver även Lambertsson in på det fossilfria spåret och har gjort de första inköpen av elektriska entreprenadmaskiner. Först ut är hjullastare, stampar och minigrävare. Avsikten är att bygga på´sortimentet efter hand med exempelvis vibroplattor och minidumprar.

Det här är framtidens klimatsmarta maskiner. Utöver att maskinerna har nollutsläpp av växthusgaser är de även tysta och släpper inte ut några avgaser. Även arbetsmiljön förbättras alltså, säger Per Hovbrandt.

Han betonar att företaget följer utvecklingen och efterfrågan och att satsningen på elmaskiner sker utöver det ordinarie sortimentet.

Premiärordern lades hos Wacker Neuson som lanserade sin zero emission line på Bauma 2013 och redan byggt upp ett blandat utbud av eldrivna maskiner, vilket tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad.

Inledningsvis handlar det för Lambertssons del om den batteridrivna hjullastaren WL20e med 2,3 tons arbetsvikt och med en drifttid som anges till fem-sex timmar, hybridgrävmaskinen 803 Dual Power, som valfritt kan köras på diesel eller el, samt de batteridrivna stamparna AS30 och AS50 som levereras med två batterier och kraftig snabbladdare. Drifttiden anges till ungefär en halv timme per laddning.

Enligt Per Hovbrandt är avsikten att sprida eldrivna maskiner bland flertalet av företagets depåer och att resultatet så här långt har varit en succé.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078