23948sdkhjf

Lös bostadsbyggandets gåta

När tomten väl kommer får han gärna ta med sig ett paket som en gång för alla löser den gordiska knut som kallas bostadsbyggande.
Ännu ett år är på väg att läggas till handlingarna, och det blev ett år väl värt att minnas, inte bara för att Zlatan Ibrahimovic antog den ultimata utmaningen och flyttade till England och Premier League. Det norska skidundret naggades i kanten på grund av att landets största stjärnor ertappades med för höga halter av otillåtna preparat i kroppen. I Storbritannien röstade en majoritet av valdeltagarna på att lämna EU och i USA valdes Donald Trump till stor förvåning för många till nästa president. Samtidigt fortsätter krigets fasor outtröttligt att drabba miljontals människor vid Medelhavet, vilket skapat den flyktingkris som beskrivs som den hittills värsta i Europa i modern tid.

På vår egen hemmaplan ställde ett par dagars snöfall till en veritabel trafikinfarkt i Stockholmsområdet. Mindre lyckade upphandlingar har dränerat landstinget i Stockholm på stora summor, riksrevisorer har tvingats lämna sina uppdrag på löpande band liksom en del politiker som i olika sammanhang visat stora brister i sitt omdöme.

Givetvis uppstår också sedvanligt käbbel bland politikerna om vem som egentligen står bakom de åtgärder som ligger till grund för ett kraftigt förbättrat resultat i den nyligen presenterade Pisaundersökningen.

Inte helt oväntat har regeringen Löfven fortsatt driva en skattehöjarpolitik i tron att ökad skattebörda och minskad köpkraft uppmuntrar företagen till nyanställningar. Samtidigt manar regeringskompisarna i Miljöpartiet på för att öka belastningen än mer i form av allehanda miljöavgifter. Tanken kan vara hur vällovlig som helst, men måste genomföras gemensamt på ett internationellt plan. Det land som väljer att prisa ut sina egna varor och tjänster genom stora kostnadsökningar kan tyvärr räkna med att stora delar av industrin flyttar till helt andra länder. Därefter återstår inte mycket mer att göra för en snabbt ökande kader av arbetslösa än att rikta in sig på en framtid som ”billig” arbetskraft samtidigt som den nedmontering av service och välfärd som redan hunnit en bit på väg accelererar ytterligare.

Under året har byggverksamheten tickat på i bra takt även om sedvanliga politiska restriktioner som stigande bolåneräntor och amorteringskrav gör att bostadsbyggandet inte kommer ens i närheten av de volymer som behövs för att täcka dagens och framtidens behov. Redan nu har flera kommuner exempelvis klargjort att de inte ens tänker ta emot några flyktingar på grund av bostadsbristen.

När tomten väl kommer får han gärna ta med sig ett paket som en gång för alla löser den gordiska knut som kallas bostadsbyggande. Ett annat paket får gärna råda bot på dagens brist på kompetent personal i byggsektorn. Utan kompetent arbetskraft som gör jobbet lär inget hända, ens om övriga förutsättningar är de rätta.

Hur som helst sätter vi här punkt för årets sista Leveranstidningen Entreprenad vid en tidpunkt då det ser ut som om i varje fall byggare och anläggare kan se fram mot ett riktigt gott 2017. Nästa utgåva av papperstidningen landar i brevlådorna 26 januari. Den som inte vill vänta så länge på branschnyheterna kan kasta en blick då och då på hemsidan som fortsätter att uppdateras.

Jag vill också passa på att tacka läsare, annonsörer, samarbetspartners och medarbetare för ett händelserikt och spännande år. Jo, förra årets julklapp till branschen var att ställa in Entreprenadexpo på grund av den stora mängden mässor. Årets julklapp är att mässan till mångas stora glädje är tillbaka på Borgeby igen 7-9 september 2017. Väl mött.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078