Lös bostadsbyggandets gåta

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

När tomten väl kommer får han gärna ta med sig ett paket som en gång för alla löser den gordiska knut som kallas bostadsbyggande.

Ännu ett år är på väg att läggas till handlingarna, och det blev ett år väl värt att minnas, inte bara för att Zlatan Ibrahimovic antog den ultimata utmaningen och flyttade till England och Premier League. Det norska skidundret naggades i kanten på grund av att landets största stjärnor ertappades med för höga halter av otillåtna preparat i kroppen. I Storbritannien röstade en majoritet av valdeltagarna på att lämna EU och i USA valdes Donald Trump till stor förvåning för många till nästa president. Samtidigt fortsätter krigets fasor outtröttligt att drabba miljontals människor vid Medelhavet, vilket skapat den flyktingkris som beskrivs som den hittills värsta i Europa i modern tid.

På vår egen hemmaplan ställde ett par dagars snöfall till en veritabel trafikinfarkt i Stockholmsområdet. Mindre lyckade upphandlingar har dränerat landstinget i Stockholm på stora summor, riksrevisorer har tvingats lämna sina uppdrag på löpande band liksom en del politiker som i olika sammanhang visat stora brister i sitt omdöme.

Givetvis uppstår också sedvanligt käbbel bland politikerna om vem som egentligen står bakom de åtgärder som ligger till grund för ett kraftigt förbättrat resultat i den nyligen presenterade Pisaundersökningen.

Inte helt oväntat har regeringen Löfven fortsatt driva en skattehöjarpolitik i tron att ökad skattebörda och minskad köpkraft uppmuntrar företagen till nyanställningar. Samtidigt manar regeringskompisarna i Miljöpartiet på för att öka belastningen än mer i form av allehanda miljöavgifter. Tanken kan vara hur vällovlig som helst, men måste genomföras gemensamt på ett internationellt plan. Det land som väljer att prisa ut sina egna varor och tjänster genom stora kostnadsökningar kan tyvärr räkna med att stora delar av industrin flyttar till helt andra länder. Därefter återstår inte mycket mer att göra för en snabbt ökande kader av arbetslösa än att rikta in sig på en framtid som ”billig” arbetskraft samtidigt som den nedmontering av service och välfärd som redan hunnit en bit på väg accelererar ytterligare.

Under året har byggverksamheten tickat på i bra takt även om sedvanliga politiska restriktioner som stigande bolåneräntor och amorteringskrav gör att bostadsbyggandet inte kommer ens i närheten av de volymer som behövs för att täcka dagens och framtidens behov. Redan nu har flera kommuner exempelvis klargjort att de inte ens tänker ta emot några flyktingar på grund av bostadsbristen.

När tomten väl kommer får han gärna ta med sig ett paket som en gång för alla löser den gordiska knut som kallas bostadsbyggande. Ett annat paket får gärna råda bot på dagens brist på kompetent personal i byggsektorn. Utan kompetent arbetskraft som gör jobbet lär inget hända, ens om övriga förutsättningar är de rätta.

Hur som helst sätter vi här punkt för årets sista Leveranstidningen Entreprenad vid en tidpunkt då det ser ut som om i varje fall byggare och anläggare kan se fram mot ett riktigt gott 2017. Nästa utgåva av papperstidningen landar i brevlådorna 26 januari. Den som inte vill vänta så länge på branschnyheterna kan kasta en blick då och då på hemsidan som fortsätter att uppdateras.

Jag vill också passa på att tacka läsare, annonsörer, samarbetspartners och medarbetare för ett händelserikt och spännande år. Jo, förra årets julklapp till branschen var att ställa in Entreprenadexpo på grund av den stora mängden mässor. Årets julklapp är att mässan till mångas stora glädje är tillbaka på Borgeby igen 7-9 september 2017. Väl mött.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Starkare än någonsin efter 40 år

I 40 år har brittiska JCB tillverkat sina teleskoplastare. Förra året kunde företaget fira tillkomsten av den 200 000:e teleskoplastaren och fler ska det bli. För närvarande produceras drygt 30 modeller i mer än 1 000 konfigurationer i Rocesterfabriken.

Direktkontakten
Utbildningskvalitet kräver riktiga praktikplatser

Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om tänkbara lösningar på den maskinförarbrist som finns i Sverige i dag.

Ökad kapacitet i bantad teleskoplastare

Senaste tillskottet i JCB:s teleskoplastare i Hiviz-serien är 540-18 som trots att den, enligt tillverkaren, är 20 procent mindre än föregångaren 540-17 är mer produktiv och har högre lyftkapacitet.

5

Tesla satsar på tyngre bilar

Nu tar Tesla upp kampen mot jättarna inom lastbilar och pickuper. Tidigt på fredagsmorgonen visades deras nya tillskott, ellastbilen Tesla semi, upp.

Arbete på spår ger Berco ett lyft

Peab får förlängt underhållskontrakt

Nyhetsbrev

Sweroad till salu

Sweroad är till salu. Efter att ha tillhandahållit infrastrukturinriktade konsulttjänster i utvecklingsländer i bortåt 35 år har nu försäljningen av det statsägda företaget påbörjats.

Arkiv

Scantruck satsar högt

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Vägen till framgång går via flaket

När Scania vill stärka sin position i Indien är en av nyckelkomponenterna ett nyutvecklat, lätt och lokaltillverkat flak som gör det möjligt att lasta mer än med företagets tidigare alternativ.

Kompakt teleskoplastare med stödben

Timrå kommun fick städa upp

Reportage
Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

Vrångö Transport domineras av renhållning, firmans vd föredrar dock entreprenad – det finns gott om grävjobb ute på ön och det går lika bra att leda företaget från grävmaskinshytten. "Det passar mig bra att köra maskin."

Peab bygger ny etapp av E20

Peab ska bygga en motorväg mellan Alingsås och Vårgårda för en knapp halvmiljard, dagens sträckning görs om till lokalväg.

Rekordförsäljning av begagnade dieselbilar

Under tredje kvartalet såldes det fler begagnade dieselbilar i Sverige än någonsin tidigare, det visar Bilprisers sammanställning för kvartalet.

Återvunnen kantsten i miljöanpassad asfalt

I danska Kolding har lagren av begagnad kantsten nått allt mer besvärande höjder. Därför har kommunen tillsammans med NCC använt de överblivna kantstenarna som beståndsdel i den asfalt som använts vid beläggningsarbeten i Christiansfeld, en tätort med på Unescos lista över världsarv.

Caterpillar utlovar smarta grävare

Caterpillar lanserar en ny generation grävmaskiner som redan från fabrik ska vara försedda med alla nödvändiga sensorer och, som standard, är försedda med en rad integrerade tekniska system.

Nya filter byts mer sällan

Upp till 15 procent minskade underhållskostnader utlovas i den nya generationen grävmaskiner, Caterpillar har tagit sig an problemet bland annat genom att minska antalet filterbyten.

Säkerhetsbubbla runt maskinen

Caterpillars nya grävargeneration ska vara säkrare än äldre modeller, ett nytt e-fencesystem ska till exempel minska risken för att riva ner ledningar, gräva för djupt eller kanske råka svänga in i chefens bil.

Caterpillar renodlar

Caterpillar vill förenkla verksamheten och drar därför ner på bland annat antalet plattformar, hytter och luftfilter.

Nytt försök att bryta i Kammarberget

Swerock vill bryta 150 000 ton per år ur Kammarberget i Kungsbacka.

Allt färre stulna maskiner återfinns

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Trafikverket svarar på mut-kritik

Nyckelfri start

Cats nya grävmaskiner startas utan nyckel, istället används kod eller app kopplad till förarens egen profil. Maskinägaren kan dessutom göra maskinen omöjlig att starta på distans.

Jätteinvestering i väst

Ny regionchef för Cramo

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny vd för Certex

Snabbare körning med mer last

Strukton rail i utbildningssamarbete

Namnbyte för Hitachi-företag

Danmark lägger världens längsta likströmskabel

Betongproduktion på högvarv

Stark utveckling i Norrköpings hamn

Ny vd på transportföretaget Kiitomsimeon

Milslång kulvert grävs

Se alla Företagens egna nyheter

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Kylvätskan till ALLA bilar

Saltängens anläggningsindustri går som tåget

Vill du också få helikopterperspektiv?

Se produktionsergonomi på Elmia Subcontractor 2017

TR Electronic och Cognex bjuder in till kostnadsfritt seminarium

Fler servicebilar

Toyota valde TRICO för sitt Optifit sortiment

Stort byggprojekt = Saltängen

Constructor ställer ut på Nordens ledande mässa för logistik och transport.

Torkarbladstillverkaren TRICO firar 100 år!

Sänd till en kollega

0.163