23948sdkhjf

Små men naggande goda

Engcons utbud av tillbehör och tiltrotatorer är avsedda för bärare i storlekar ner till ungefär ett ton. Men nu tar företaget ett jättekliv neråt i sortimentet genom att erbjuda delar av det breda produktprogrammet i form av modeller i skala 1:50.


Även om tiltrotatorer utgör kärnan i Engcons produktprogram är ambitionen att vara betydligt mer heltäckande än så och på senare år har redskapsfloran breddats avsevärt. När företaget nu tar sikte på modellintresserade är filosofin densamma: inledningsvis handlar det om modeller i skala 1:50 av EC219-tillrotatorer, en tandad grävskopa, planeringsskopa, pallgafflar och avjämningsbalk.

– Tiltrotatorn har, precis som det fullskaliga originalet, en fungerande tilt- och rotationsmekanism. Verktygen är precis lika detaljerade och utformade för att passa till tillrotatorn, säger Sten Strömgren, marknadschef på Engcon.

Modellerna tillverkas exklusivt av GEM (Gaz Evans Models), ett företag som sedan tidigare har åtskilliga redskap till entreprenadmaskiner i sin modellflora. Bland förlagorna till företagets tidigare modeller finns exempelvis Gjerstads skopor.

Företagets grundare Gaz Evans betonar vikten av exakthet i alla led av tillverkningsprocessen, i synnerhet som tiltrotatorn innehåller rörliga delar.

Som utgångspunkt får vi en digital 3D-bild från kunden, till exempel en Auto CAD-fil, på maskinen eller redskapet som vi ska göra en modell av. Dessa data används sedan för att skapa en fil till en 3D-skrivare, där man skriver ut en prototyp i plast. Sedan skickar vi den till SMTS, ett av Storbritanniens största formgjuterier för modeller, för att till slut gjuta modellen i högkvalitativ vit metall, säger Gaz Evans.

SMTS levererar i sin tur modellerna till GEM i byggsatser. Exempelvis pallgafflarna och avjämningsbalken innehåller rörliga delar och sätts samman av flera komponenter. Värst är dock tiltrotatorn som består av upp till 19 metalldelar. Därtill kommer de små plaströr som ska föreställa slangar och kopplingar. Det gör modellen till ett av de mest komplexa redskap som hanterats av Gaz Evans och hans kollega Lucinda Warner som avslutningsvis sätter samman varje modell för hand.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063