23948sdkhjf

Amerikanska britter blir franska

Mecalac köper den tillverkning av små, kompakta entreprenadmaskiner som Terex bedriver i Storbritannien med basen i Coventry. Det innebär att den franska tillverkaren nu kompletterar utbudet med grävlastare, minidumprar och små vältar.


Redan i juni i då den tyska kompaktmaskinsverksamheten såldes till Yanmar klargjorde Terex att den typen av verksamhet inte ingick i framtidsplanerna. Avyttringen av den Coventrybaserade produktionen som bland annat omfattar produkter som sålts under varumärken som Fermec och Benford, är därför både logisk och väntad.

Att köparen är franska Mecalac är egentligen inte heller någon större överraskning. Det en gång Volvoägda företaget har gått sin egen väg och efter hand kompletterat maskinparken genom både egna innovationer och förvärv.

Det här förvärvet passar in väl i vår strategi att bredda vårt utbud av produkter för innerstadsarbeten och att utveckla vårt internationella distributionsnät, säger Mecalacs koncernchef Henri Marchetta som dessutom ser stora möjligheter till samordningsvinster inom såväl tillverkning som försäljning.

För Terex innebär försäljningen att företaget nu fullföljt ambitionen att renodla verksamheten till kranar, vertikala transporter och stenbearbetning.

Försäljningen är ett led i vår strategi att koncentrera vår produktportfölj till de segment där Terex har stora marknadsandelar och där avkastningen till våra aktieägare är som störst, säger den amerikanska koncernens vd John Garrison. Han betonar också att Mecalac är ett både logiskt och strategiskt val eftersom företaget har både de ekonomiska muskler som behövs och det kunnande som krävs för att få verksamheten att växa ytterligare.

Förhoppningen är att affären ska ha fått alla nödvändiga godkännanden så pass snabbt att det slutliga övertagandet kan ske under första halvåret 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095