23948sdkhjf

Savannah-fabriken guld värd för JCB

Året börjar bra för JCB som redan tagit hem en order värd motsvarande 1,3 miljarder kronor från det amerikanska försvaret. Ordern omfattar drygt 1 600 terränggående gaffeltruckar som ska användas runt om i världen för godshantering.


JCB:s fabrik i Savannah, Georgia, har inte minst gett JCB en oerhört stark ingång till det amerikanska försvaret och som en direkt följd även till militära styrkor i en mängd andra länder.

– De senaste tre årtiondena har JCB levererat mer än 4 000 maskiner till militära styrkor i 57 länder. Det har gett oss en ingående förståelse för hur militären använder utrustningen och de speciella anpassningar som behöver göras, säger Arjun Mirdha, vd för JCB North America.

Och speciallösningar finns det gott om. Enligt Chris Giorgianni, som bland annat ansvarar för försvarskontakterna inom JCB:s amerikanska bolag, finns mer än 300 lösningar som är skräddarsydda för militären färdiga att välja mellan.

Den senaste storordern är värd motsvarande 1,3 miljarder kronor och omfattar drygt 1 600 exemplar av 527-58M, en terränggående gaffeltruck som baseras på företagets 40-årsjubilerande teleskoplastare. Tanken är att maskinerna ska användas för bland annat lastning och lossning av flygplan samt för att hantera containrar.

Maskinens terränggående egenskaper är viktiga, liksom en lyftkapacitet på närmare 2,3 ton och en lyfthöjd på 5,8 meter. Väl så väsentliga är de kompakta måtten där både bredd och höjd ryms inom två meter.

Därigenom ska maskinen klara arbete även där utrymmet är begränsat. Ett exempel på specialutrustning är för övrigt att den konstruerats för att ta sig fram även där vattnet är så djupt att de flesta andra maskiner kastar in handduken.

Uppenbarligen har företaget lyckats bra med sin kundanpassning.

– Det är den näst största ordern i företagets historia, säger koncernchefen Graeme Macdonald.

Även rekordordern, som togs hem 2005, placerades av US Army som då framför allt var på jakt efter en entreprenadmaskin som var tillräckligt snabb för att hinna med i det normala trafiktempot. Valet föll då på det brittiska företagets grävlastare HMEE (High Mobility Engineer Excavator) som klarar att rulla fram på gatorna i cirka 90 kilometer i timmen. Maskinen har för övrigt sålts även till det svenska försvaret och premiärvisades för den svenska marknaden på Entreprenadexpo 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079