23948sdkhjf

Färre jobb efter sänkt rot-avdrag

Sedan rot-avdraget sänktes vid årsskiftet 2015-2016 har närmare 6 000 rot-företag försvunnit från branschen, vilket omräknat till jobb innebär cirka 5 000 färre heltidsjobb. Det hävdar Företagarna som studerat de rot-siffror för 2016 som nu publicerats av Skatteverket.


I ett läge där varje företag och jobb är viktigt för att stärka den svenska ekonomin är det dystert att regeringen väljer den här vägen. Den uppåtgående jobbtrenden är inte bara bruten, den skenar neråt och det är beklagligt att det är så, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

När rot-avdraget infördes 2008 blev det något av en revolution i byggbranschen. Inte minst ledde avdragen till en attitydförändring bland många beställare som tidigare mycket väl kunde tänka sig att anlita hantverkare på den svarta marknaden. Det blev en omställning från en svart marknad till en vit som, enligt bland annat Sveriges Byggindustriers näringspolitiske chef Björn Wellhagen, skapade tusentals jobb. Otrygga arbetsförhållanden på den svarta marknaden ersattes av seriösa jobb och trygga anställningar. Samtidigt kunde samhället räkna in skatteintäkter i form av moms, arbetsgivaravgifter och löneskatter. En vanlig uppfattning bland branschföreträdare är att varje krona i avdrag genererat två kronor i intäkter.

Nu har ett år passerat med det sänkta rot-avdraget, och när Företagarna tolkar Skatteverkets siffror tyder det mesta på att sänkningen varit dyrbar för samhället. Under 2016 har antalet företag som utför rot-tjänster minskat månad för månad, men med stora regionala skillnader.

Nästan 6 000 rot-företag (5 963 företag, eller 8,8 procent) har försvunnit under året. Företagarna konstaterar också att 179 444 köpare har försvunnit, vilket innebär en minskning med 15 procent.

Särskilt hårt har det minskade avdraget slagit i Norrbottens län där 13,9 procent av rot-företagen har försvunnit jämfört med 2015. Men även storstäderna är hårt drabbade. I Stockholms län utför 11,1 procent (1 745 företag) av företagen inte längre rot-tjänster och i Skåne finns 11,2 procent (947 företag) inte längre kvar.

Omräknat till heltidsjobb har drygt 5 000 jobb försvunnit i hela landet. I till exempel Norrbotten är minskningen 29 procent jämfört med 2015. I Stockholm har det försvunnit 1 224 heltidsjobb (20 procent) medan Malmö har förlorat 711 heltidsjobb (25 procent).

Var dessa personer och företag har tagit vägen vet vi inte, kanske har företagen tvingats att lägga ner eller fått säga upp personal. För att motverka att ytterligare företag försvinner och jobb går till spillo uppmanar vi återigen regeringen att tänka om i frågan och återställa de försämringar som genomförts av avdraget, säger Patrik Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078