23948sdkhjf

Rimliga villkor i upphandlingarna

Lägsta pris får inte vara det enda som avgör en upphandling manar infrastrukturminster Anna Johansson.  Hon konstaterar att de sociala villkoren måste vara rimliga om målen för klimat och miljö ska kunna uppfyllas.

Linköping. Infrastrukturminister Anna Johansson inledningstalade på årets Transportforum, hon tog avstamp i FN:s hållbarhetsmål och konstaterade bland annat att det är viktigt att kämpa för både klimat- och för miljömålen men att man samtidigt måste se till att de sociala villkoren är rimliga och att det finns utrymme för en ekonomisk utveckling så att de nödvändiga investeringarna kan finansieras.


– Då kan vi få det stöd och den acceptans som behövs, vi måste koppla ihop hållbarhetsperspektiven.


Kommuner och landsting kan göra en insats genom att till exempel inte bara titta på lägsta pris vid upphandlingarna, fokus bör i stället ligga på hållbarhet i ett längre perspektiv, förklarade Anna Johansson.


– Det gäller att få insikt i och kunskap om vilka möjligheter som finns i den befintliga upphandlingslagstiftningen, det går att ställa sociala krav och man måste skaffa sig en helhetssyn, det man gör i ena änden får konsekvenser i den andra och det som blir billigt i det korta perspektivet kan leda till större samhälleliga kostnader.


Hon konstaterar att det finns mycket mer att göra, men att verktygen finns där, det gäller bara att använda dem.


– Förändringarna i upphandlingslagstiftningen gör det enklare och det finns möjligheter att ställa fler krav än de man faktiskt utnyttjar.


Leveranstidningen Entreprenad har tidigare skrivit om förändringarna i den nya lagen, läs mer om det här.


Om upphandlingarna sker på ett bra sätt finns stora vinster att göra tror infrastrukturministern.


– Det är till exempel viktigt att statliga och kommunala aktörer tar in människor som stått utanför arbetsmarknaden, att de erbjuder en extra möjlighet att komma in och bidra till samhällets uppbyggnad.


Infrastrukturministern tar som exempel Trafikverket, som fått regeringens uppdrag att bidra till en minskad arbetslöshet genom att i sina upphandlingar försöka se till att personer som står utanför arbetsmarknaden får jobb, det kan till exempel handla om enklare järnvägsunderhåll.


Hon konstaterar också att det finns mycket att göra och att branschen behöver folk.


– I infrastrukturpropositionen finns 100 miljarder mer till investeringar, det innebär ganska mycket jobb att göra och mer upphandlingar, det ger goda förutsättningar för att hjälpa människor att få in en fot på arbetsmarknaden, till exempel nyanlända.


Regeringen har också identifierat en annan grupp – de personer som varslats från Ericsson.


– Där finns en bra kompetens som matchar Trafikverkets verksamhet, förklarade Anna Johansson.


Trafikverket har redan skridit till handling i frågan, i december lanserades ett nytt samarbete med Trygghetsrådet, tanken är att se om de personer som fått lämna telekomjätten kan anställas av Trafikverket.


– Telekomindustrin har under lång tid utvecklat tekniska lösningar och transportsektorn står inför ett omfattande teknikskifte. Därför är det min förhoppning att vi ska kunna hitta den kompetens som vi behöver för att klara omställningen till ett modernt och hållbart transportsystem genom det här samarbetet, säger Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket, i ett pressmeddelande.


Enligt Trafikverkets bedömning behöver nästan 2 000 personer rekryteras och Trygghetsrådet räknar med att 1 200 av de personer som lämnade Ericsson vid årsskiftet har en kompetens som matchar Trafikverkets behov. Tanken är nu att se om Trafikverket kan anställa dessa personer, det man tittar på är bland annat om kompetensen verkligen är rätt och om personen i fråga är intresserad.


Infrastrukturministern fick också frågan om det inte är bättre att underhålla det befintliga nätet i stället för att investera i dyra projekt som till exempel höghastighetsbanor.


– Vi kan inte göra antingen eller, svarade Anna Johansson, som tidigare slagit fast att regeringens målsättning är att bygga nya stambanor, men att det kan ske etappvis ”i den takt ekonomin tillåter” .


– Vi måste underhålla det befintliga nätet och har ökat satsningen på drift och underhåll med 47 procent, eftersom det är nödvändigt och för att öka kvaliteten på det befintliga nätet.


– Men det räcker inte, även om vi underhåller så att alla banor är perfekta så saknas det kapacitet på spår, vi måste också bygga ny infrastruktur och tillföra mer kapacitet.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063