23948sdkhjf

Svensk-norskt samarbete för smidigare vägtrafik

Snabbare, smidigare och säkrare assistans vid vägtrafikstörningar är målet för Trafikverket och Statens Vegvesen i Norge som tillsammans ska utveckla ett trafiklednings- och informationssystem för framtiden.


Samarbetet bygger på en kunskaps- och erfarenhetsöverföring länderna emellan och tillsammans ska man arbeta fram grunden i systemet. Sedan kommer varje land att anpassa systemet utifrån sina specifika förutsättningar.

Sverige har redan kommit en bit på väg i och med att Trafikverket för två år sedan inledde ett projekt med syfte att ta fram ett mer funktionellt system för information och trafikledning på väg.

Det som redan uppnåtts är, enligt Trafikverket, att vägtrafikledaren, när denne loggar en inträffad händelse, automatiskt får förslag på åtgärder och dessutom enkelt kan genomföra dem med ett fåtal knapptryck.

Det kan handla om att snabbt sprida information via kanaler som gps, hemsidor och radio samt att säkerställa att vägbanor blir kryssade på de trafikinformationsskyltar som finns längs vägarna.

Tanken är att det nya systemet ska bygga på funktionaliteten i nuvarande system, men även kunna anpassas för framtidens autonoma och så kallade smarta fordon.

– Det är jätteroligt att Norge har haft ögonen på oss och ser samma fördelar som vi med dagens funktionalitet. Jag tycker att det är viktigt att vi hittar de gemensamma frågorna, där vi kan ingå i samarbeten som utvecklar både vår kompetens och våra leveranser, säger projektledaren Jonas Ivarsson.

Projektet är budgeterat till cirka 100 miljoner sek och enligt tidplanen ska det nya trafikledningssystemet kunna tas i bruk 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094