23948sdkhjf

Fritt fram för fisken i Krycklan

Genom att byta ut en gammal vägtrumma mot en rörbro ska de fiskar och vattenlevande djur som lever i Krycklan som rinner genom Vindelns naturreservat få fria vandringsvägar.


En vanlig uppfattning är att mellan 30 och 50 procent av dagens svenska vägtrummor och rörbroar hindrar fisk och vattenlevande organismer från att ta sig fram. En löpande ombyggnad av dessa vattenleder innebär dock att situationen förbättras efter hand.

– Vi utför på uppdrag av Trafikverket ett par sådana här jobb per år. I de nationella miljömålen finns mål för att sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras varia­tionsrika livsmiljöer ska bevaras. Det är bra att det rättas till så djurlivet kan leva sitt liv så naturligt som möjligt även om vi människor byggt en väg över deras vattendrag, säger Per Fahlman, Svevia.

Företaget har just fått i uppdrag att ersätta en av dessa vägtrummor med en ny rörbro. Ombyggnaden ska ge fria vattenvägar för fiskar och vattenlevande djur i Krycklan som rinner genom Vindelns naturreservat, i ett område som också är Natura 2000-klassat.

Vi kommer att ta bort den befintliga lösningen som är en vägtrumma i betong och ersätta den med en rörbro som gör att vattendragets djurliv kan röra sig naturligt och att fiskarna kan vandra obehindrat till sina lekplatser. Vattendragets botten ska också återställas med naturgrus och stenar i olika storlekar, säger Per Fahlman.

– Planeringsarbetet pågår och själva ombyggnaden kommer att ske under april. I maj får vi inte störa djurlivet genom att grumla vattnet så då kommer vi att arbeta med att bygga erosionsskydd, justera slänterna och sätta upp vägräcken.

I mitten på augusti ska den nya rörbron stå klar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063