23948sdkhjf

Dynapac i samma bo som Bomag

Sedan förvärvet för snart tio år sedan har Atlas Copco brottats med otillräcklig lönsamhet i Dynapac. Nu avyttras verksamheten till den franska Fayat-gruppen som sedan tidigare har bland annat Bomag i koncernen.


Vi har tagit åtskilliga steg under åren för att effektivisera verksamheten, infört resurssnåla produktionsstrukturer, moderniserat produktportföljen och strävat efter att öka lönsamheten. Vi tror att vi hittat en bra ägare i Fayat-gruppen som kan utveckla företaget vidare, säger Atlas Copcos affärsområdeschef Andrew Walker.

När Atlas Copco förvärvade Dynapac av Altor i början av 2007 angavs prislappen till ungefär 6,3 miljarder kronor, eller 4,2 miljarder kronor på skuldfri bas. Det var en bra affär för riskkapitalbolaget som betalade cirka 2,9 miljarder kronor för bolaget tre år tidigare.

Parterna vid den senaste affären har valt att inte redovisa försäljningssumman, men Atlas Copco meddelar att företaget gör en förlust på cirka två miljarder kronor, främst relaterat till immateriella tillgångar.

Det företag som säljs är dock inte helt identiskt med det som förvärvades för tio år sedan. Exempelvis har den lätta packningsutrustning och den utrustning för bearbetning av betong som Dynapac förde med sig med åren integrerats i andra verksamheter inom affärsområdet bygg- och anläggningsteknik.

Det som följer med vid försäljningen är en bred palett av asfaltutläggare, fräsar och vältar för packning av såväl jord som asfalt. Därutöver ingår produktionsenheter i Sverige, Tyskland, Brasilien, Indien och Kina samt det nätverk av säljare och service som etablerats i 37 länder. Förra året omsatte de cirka 1 265 anställda runt 2,9 miljarder kronor.

Köparen har på senare år expanderat kraftigt som maskintillverkare, primärt inom vägbyggnad. Bland varumärkena finns Marini-Ermont, SAE, Secmair och Breining och förstås även Marini och tyska Bomag som har en produktportfölj som till stora delar sammanfaller med Dynapac.

Dynapac kommer att utgöra en strategiskt, mycket viktig del i vår grupp. Vi planerar för att öka såväl närvaron som produktutbudet, säger koncernchefen Jean-Claude Fayat, som också räknar med att uppnå stora fördelar genom att samordna den bank av kunskap och erfarenhet som finns samlad i de båda företagen.

Det är ingen tvekan om att den franska koncernen har gott om kompetens inom vägbyggnadsområdet, men står sig också starkt ekonomiskt med en omsättning som anges till ungefär 3,5 miljarder euro för 2016. Av det utgör vägbyggnadsområdet nästan en tredjedel, vilket placerar Fayat som näst största franska företag – efter Manitou – och 27:e företag totalt på den lista över världens största tillverkare av entreprenadmaskiner som presenterades av International Construction 2016.

Förhoppningen är att kunna slutföra förvärvet under andra kvartalet i år, men innan dess krävs bland annat godkännande från berörda konkurrensmyndigheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094